Την Τετάρτη 10/4/13 και ώρα 19.00 το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων προσκάλεσε τους καταστηματάρχες της περιοχής του «Κάτωλα» (οδοί Μουσούρων-Ποτιέ-Τσουδερών-Χρυσ. Επισκόπου) με σκοπό την συζήτηση θεμάτων που αφορούν την καλοκαιρινή λειτουργία των καταστημάτων καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η συνάντηση κράτησε περίπου 2 ώρες και ικανοποιητικός αριθμός καταστηματαρχών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα.

Τα συμπεράσματα της συζήτησης καθώς και τα διάφορα θέματα που συζητήθηκαν σας τα παραθέτουμε παρακάτω:

1) Η πλειοψηφία των παρευρισκομένων διατύπωσε την ανάγκη τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος) τα καταστήματα να έχουν διευρυμένο ωράριο με την πλειοψηφία να τάσσεται προς το άνοιγμα των καταστημάτων κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 18.00-21.00 το απόγευμα. Συμφωνήθηκε η αποστολή σχετικού ερωτηματολογίου προς όλους τους καταστηματάρχες για να ληφθεί μια απόφαση με βάση όλες τις απόψεις και την πλειοψηφία.

2) Η λειτουργία των καταστημάτων θα συνοδευτεί και από αντίστοιχη ενημέρωση μέσω του Εμπορικού συλλόγου Χανίων στα μέσα και σε λοιπούς τουριστικούς φορείς ώστε τόσο ο Χανιώτης καταναλωτής όσο και ο τουρίστας να είναι ενήμερος για την λειτουργία της περιοχής.

3) Συζητήθηκε με τον Κύριο Τραχαλάκη (πρόεδρο της Δημοτικής Αγοράς) η δυνατότητα να μένει η Δημοτική αγορά ανοιχτή περισσότερες ώρες, σε συνδυασμό με το διευρυμένο ωράριο που θα αποφασιστεί ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των Τουριστών από το κέντρο στην περιοχή του «Κάτωλα» και εκ πρώτης υπήρξε θετική ανταπόκριση.

4) Αποφασίστηκε να γίνει άμεσα μια συνάντηση του Εμπορικού Συλλόγου με την δημοτική αστυνομία ώστε να γίνει αυστηρότερη η φύλαξη του δρόμου από τα μηχανάκια τις ώρες που απαγορεύεται αυστηρά η διέλευση παντός τύπου οχήματος.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες με την αυξημένη διέλευση πεζών στον πεζόδρομο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

5) Έγιναν προτάσεις ώστε το κλείσιμο του πεζόδρομου τους 3 καλοκαιρινούς μήνες να μεταφερθεί 1 ώρα νωρίτερα. Δηλαδή αντί για 11.00 να κλείνει 10.00. Και αυτή η πρόταση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσω ερωτηματολογίου από τους καταστηματάρχες της περιοχής και σε συνεννόηση με την δημοτική αρχή.

6) Οι περισσότεροι συμφώνησαν σε μια αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς από τους ίδιους τους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους τους ώστε να μην καταλαμβάνουν θέσεις parking κοντά στην γειτονιά και να αποσυμφορηθούν τα κοντινά parking και να μείνουν περισσότερες θέσεις για τους καταναλωτές.

7) Συζητήθηκε η πρόταση να γίνει προσπάθεια για την δημιουργία του πρώτου “open mall” στην Κρήτη στην περιοχή του «Κάτωλα». Ορίστηκε ομάδα οργάνωσης και δράσης για την υλοποίηση του “open mall” με συμμετοχή καταστηματαρχών και μελών του Εμπορικού συλλόγου Χανίων. Συμφωνήθηκε ότι η περιοχή πληρεί πολλές βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

8) Τέλος, έγινε ενημέρωση και για άλλα τρέχοντα θέματα της περιοχής όπως η πεζοδρόμηση της Ποτιέ που ξεκινά στις 13 Μαϊου, τον φωτισμό των δρόμων, , την αντικατάσταση των αλυσίδων με άλλο σύστημα περιορισμού κυκλοφορίας κλπ