Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε στο επιχειρηματικό συμβούλιο Ελλάδας – Ρωσίας που έγινε στο ΣΕΒ.

Το ενδιαφέρον των ρωσικών επιχειρήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Maxim Sokolov, ενώ έκανε παράλληλα λόγο για ενδιαφέρον εξαγοράς και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Μιλώντας απόψε στη συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής ρωσικών επιχειρήσεων στις διαδικασίες αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής – πέρα από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ στον οποίο υπάρχει ήδη ρωσική παρουσία – ο κ. Sokolov τόνισε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το επιβεβαιώνουν με τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς. «Δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον και για ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας», πρόσθεσε ο κ. Sokolov διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους μετόχους και τις διοικήσεις των επιχειρήσεων με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, όπως σημείωσε. «Εμείς από την πλευρά μας, τόνισε, έχουν προετοιμάσει το έδαφος για αυτή τη συνεργασία».

Πρόσκληση προς τους Ρώσους επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων απηύθυναν στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος.

Στους τομείς που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών, όπως προκύπτει από τις εργασίες της επιχειρηματικής συνάντησης, περιλαμβάνονται η ενέργεια, ο τουρισμός, οι μεταφορές, τα τρόφιμα – ποτά, η γουνοποιία αλλά και η έρευνα – τεχνολογία. Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης τις προοπτικές που διανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις ενόψει της πραγματοποίησης των αγώνων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2018 στη Μόσχα αλλά και για συμμετοχή στα έργα ανάπτυξης του μετρό στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο κ. Κούρκουλας τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου Ρώσων πολιτών στις χώρες της Ένωσης ενώ ήδη έχει επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων από τις ελληνικές προξενικές αρχές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν εφέτος το 1.000.000 από 800.000 πέρυσι. Ωστόσο ακόμη και αν τα μεγέθη αυτά διπλασιαστούν, όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, οι Ρώσοι τουρίστες θα αποτελούν μόλις το 8- 10 % των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας και επεσήμανε την ανάγκη αεροπορικής σύνδεσης περισσότερων ρωσικών πόλεων με ελληνικούς προορισμούς.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής σημείωσε ότι ο ΣΕΒ εργάζεται σταθερά για την ενίσχυση και εμβάθυνση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Χάρης Δαυίδ, Αντιπρόεδρος της ελληνικής πλευράς του Επιχειρηματικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα κατέχει πρωτεύουσα θέση στις ελληνο-ρωσικές οικονομικές σχέσεις, ενώ αξιοποιούνται ευκαιρίες στις κατασκευές, τη βιομηχανία, τα αγροτικά προϊόντα, στην τεχνολογία, στον τουρισμό. Σημαντικές προοπτικές όμως υπάρχουν σε τομείς όπως η φαρμακοβιομηχανία, ο ιατρικός εξοπλισμός, οι υπηρεσίες υγείας, οι νέες μορφές τουρισμού.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Δήμας αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη απλοποίησης των τελωνειακών διαδικασιών, διευκόλυνσης των μεταφορών με αποκατάσταση της θαλάσσιας συγκοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών και εντατικοποίησης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

in.gr από AΠE-MΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook