Τα δίδυμα αδέρφια Winklevoss, ο Cameron και ο Tyler, είναι ίσως οι διασημότεροι “κακοί” της Silicon Valley. Οι δύο κωπηλάτες, που μάλιστα έχουν φτάσει ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ισχυρίστηκαν ότι ο Mark Zuckerberg τους έκλεψε την ιδέα για το Facebook όταν όλοι τους ήταν φοιτητές στο Χάρβαρντ.

Τελικά, συμβιβάστηκαν, παίρνοντας 20 εκατ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές της Facebook, οι οποίες τώρα αξίζουν πάνω από 200 εκατ. δολάρια.

Οι “Winklevii”, όπως είναι γνωστοί, όμως, δεν άργησαν να κυνηγήσουν το “next big thing” του ίντερνετ.

Τα δύο αδέρφια έχουν χτίσει μια ολόκληρη περιουσία στο ιντερνετικό νόμισμα, το bitcoin. Και όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, έχουν στα χέρια τους τέτοια νομίσματα αξίας 11 εκατ. δολαρίων.

Ή τουλάχιστον τόσα άξιζαν τα bitcoins που είχαν στα χέρια τους το πρωί της Πέμπτης. Γιατί έκτοτε, η αξία του ιντερνετικού νομίσματος έχει καταρρεύσει. Αρχικά, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο των bitcoins, το Mt.Gox, αποφάσισε την αναστολή της διαπραγμάτευσης του νομίσματος για 10 ώρες, με την ελπίδα να ηρεμήσει η αγορά. Όμως, η πτώση συνεχίζεται και σήμερα, με το νόμισμα να πέφτει ακόμα και στα 55 δολάρια, έναντι των 260 δολαρίων που είχε φτάσει τις προηγούμενες ημέρες.

Για πολλούς, το bitcoin είναι δεν είναι παρά η σύγχρονη εκδοχή της φούσκας της τουλίπας, του 17ου αιώνα.

Δείτε live τη διαπραγμάτευση του bitcoin εδώ.

Όμως, τα αδέρφια Winklevoss πιστεύουν ότι θα αποτελέσει το “χρυσό” όσων ασχολούνται με την τεχνολογία. “Ο κόσμος λέει ότι είναι μια πυραμίδα, μια φούσκα. Δεν θέλουν να το πάρουν στα σοβαρά. Σε κάποιο σημείο, η ρητορική θα αλλάξει, και ο κόσμος θα λέει ότι τα εικονικά νομίσματα ήρθαν για να μείνουν. Είμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια”, λέει στους NY Times ο Cameron Winklevoss.

“Αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε τα χρήματα και την πίστη μας σε ένα μαθηματικό πλαίσιο που είναι ελεύθερο από λάθη πολιτικής και ανθρώπων”, προσθέτει ο αδερφός του, Tyler.

Οι δυο τους άρχισαν να ασχολούνται με το bitcoin πέρυσι το καλοκαίρι, όταν η τιμή του κυμαινόταν σε μονοψήφια επίπεδα.

Σήμερα, είναι εκατομμυριούχοι, αλλά όχι οι μοναδικοί του bitcoin. Μια εταιρεία από τη Μάλτα, η Exante, ίδρυσε ένα hedge fund που έχει αγοράσει 82.000 bitcoins (σε τιμές Πέμπτης, άξιζαν 10 εκατ. δολάρια).

Συνολικά, στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια του bitcoin εντοπίζονται 250 λογαριασμοί που περιέχουν νομίσματα αξίας άνω του 1 εκατ. δολαρίων.

Ο Jered Kenna, πάντως, ισχυρίζεται ότι είναι ένας από τους εκατομμυριούχους, παρότι το 2010, κατά λάθος, έσβησε από τον υπολογιστή του αρχεία που αντιστοιχούσαν σε 800 bitcoins. Σήμερα, θα άξιζαν 200.000 δολάρια. Όμως, ο Kenna είχε αρχίσει να αγοράζει το εικονικό νόμισμα από τότε που άξιζε μόλις 20 σεντς, οπότε δεν στεναχωριέται ιδιαίτερα.

Ο 23 χρόνος Charlie Shrem ανακάλυψε το bitcoins μέσω ενός site στις αρχές του 2011 και αγόρασε τα πρώτα του 500 νομίσματα όταν αυτά κόστιζαν 3 ή 4 δολάρια έκαστο. Φοιτητής ακόμα, ίδρυσε την BitInstant, μια εταιρεία που επιτρέπει στους πελάτες της να αγοράσουν bitcoin από πάνω από 700.000 καταστήματα.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook