Μιλώντας σε συνάντηση που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο ΣΕΒ, ο ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των ρωσικών επιχειρήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ενδιαφέρον εξαγοράς και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ, ο Σοκόλοφ ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συμμετοχής ρωσικών επιχειρήσεων στις διαδικασίες αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, πέρα από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ στον οποίο υπάρχει ήδη ρωσική παρουσία.

«Δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον και για ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου να αποκτήσουν [οι ρωσικές επιχειρήσεις] πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας» είπε ο ρώσος υπουργός.

Διευκρίνισε πάντως ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους μετόχους και τις διοικήσεις των επιχειρήσεων με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. «Εμείς από την πλευρά μας, τόνισε, έχουν προετοιμάσει το έδαφος για αυτή τη συνεργασία» είπε.

Στους τομείς που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών, όπως προκύπτει από τη συνάντηση, περιλαμβάνονται η ενέργεια, ο τουρισμός, οι μεταφορές, τα τρόφιμα και ποτά, η γουνοποιία αλλά και η έρευνα-τεχνολογία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας τόνισε τις προοπτικές που διανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις ενόψει της πραγματοποίησης των αγώνων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2018 στη Μόσχα, αλλά και για συμμετοχή στα έργα ανάπτυξης του μετρό στη ρωσική πρωτεύουσα.

Για τους Ρώσους τουρίστες

Ο κ. Κούρκουλας τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου Ρώσων πολιτών στις χώρες της Ένωσης ενώ ήδη έχει επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων από τις ελληνικές προξενικές αρχές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν εφέτος το 1.000.000 από 800.000 πέρυσι. Ωστόσο ακόμη και αν τα μεγέθη αυτά διπλασιαστούν, όπως τόνισε ο Παναγιώτης Μίχαλος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Όπως είπε, οι ρώσοι τουρίστες θα αποτελούν μόλις το 8- 10 % των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, οπότε υπάρχει ανάγκη αεροπορικής σύνδεσης περισσότερων ρωσικών πόλεων με ελληνικούς προορισμούς.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook