Θρίλερ με την πώληση του κυπριακού χρυσού πλήττει την παγκόσμια τιμή του πολύτιμου μετάλλου. Ο Mario Draghi ξεκαθάρισε ότι τυχόν έσοδα από την πώληση των αποθεμάτων χρυσού δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων διάσωσης ή την κάλυψη της συνεισφοράς της Κύπρου στο πακέτο βοήθειας, αλλά μόνο για την κάλυψη όσων χρωστά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Λαϊκή.

Την ίδια στιγμή, η προοπτική πώλησης του κυπριακού χρυσού προκαλεί πιέσεις στην παγκόσμια αγορά, ρίχνοντας την τιμή του πολύτιμου μετάλλου κάτω από τα 1.500 δολάρια, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011.

Και αυτό γιατί όπως εξηγούν αναλυτές, τυχόν πώληση του χρυσού της Κύπρου στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, θα αποτελούσε ένα προηγούμενο και για άλλες χώρες της Ευρώπης. Ειδικά καθώς Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν στην κατοχή τους 3.230 τόνους χρυσού, που αξίζουν περίπου 125 δισ. ευρώ.

“Η πιθανότητα να πουλήσει η Κύπρος το χρυσό της αποτελεί βαρίδι για την αγορά και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα άσχημο προηγούμενο για άλλες κεντρικές τράπεζες, που επιθυμούν να ελαφρύνουν τις πιέσεις των μέτρων λιτότητας”, εξηγεί στο Bloomberg ο Dave Lutz, της Stifel Nicolaus & Co.

Η κυπριακή κεντρική τράπεζα έχει στην κατοχή της 13,9 τόνους χρυσού, ενώ οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη πρόσθεσαν στα αποθέματά τους 534,6 τόνους χρυσού πέρυσι, δηλαδή τους περισσότερους από το 1964.

\”Πρώτα θα ξεπληρώσετε την ΕΚΤ\”, λέει ο Draghi

Όπως προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Ευρώπης μετά το σημερινό Eurogroup, τα χρήματα από την πώληση του χρυσού της Κύπρου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά θα πρέπει να διατεθούν στην κάλυψη των 9,1 δισ. ευρώ που έδωσε η ΕΚΤ στη χώρα, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA.

Ο Draghi ξεκαθάρισε ότι την απόφαση για το εάν θα πουλήσει το χρυσό της ή όχι, θα λάβει η κεντρική τράπεζα της Κύπρου. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, η πώληση των αποθεμάτων χρυσού αξίας 400 εκατ. ευρώ ήταν ιδέα της κυπριακής κυβέρνησης και όχι απαίτηση της τρόικας.

Εκτινάσσεται το κόστος του πακέτου διάσωσης για την Κύπρο

Όπως προέκυψε τις τελευταίες ώρες, το κόστος διάσωσης της Κύπρου έχει πια εκτιναχθεί στα 23,5 δισ. ευρώ, έναντι των 17 δισ. ευρώ όπου είχε υπολογιστεί αρχικά. Και παρά το αίτημα του προέδρου Αναστασιάδη για περισσότερη βοήθεια από τους Ευρωπαίους, το σημερινό Eurogroup δεν συζήτησε καν την αύξηση του ποσού των 10 δισ. ευρώ που δίνουν Ευρωζώνη και ΔΝΤ, αλλά επικύρωσε τη συμφωνία για το πακέτο όπως είχε διαμορφωθεί στις 25 Μαρτίου. Πλέον, η Λευκωσία καλείται να βρει τα υπόλοιπα χρήματα, σε μία εξέλιξη που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι καταδικάζει την οικονομία της χώρας σε μια ύφεση ανάλογη με αυτή που έζησε η Ελλάδα, μέσα στο μνημόνιο.

Πιέσεις δέχεται ο Π. Δημητριάδης να πουλήσει το χρυσό

Την ίδια στιγμή, ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, οι σχέσεις του οποίου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη βρίσκονται σε οριακό σημείο, καταγγέλλει ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας δέχεται επίθεση, προσθέτοντας ότι πιέζεται από την κυβέρνηση να συμφωνήσει στην πώληση του χρυσού.

“Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πουλήσει τον κρατικό χρυσό, χωρίς να ζητήσει την άποψη της κεντρικής τράπεζας”, είπε ο Δημητριάδης στο Bloomberg.

Ο Mario Draghi παρενέβη, τόσο με δηλώσεις του όσο και με επιστολή την οποία απέστειλε στον κ. Αναστασιάδη, απευθύνοντας αυστηρή έκκληση να προστατευτεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας Κύπρου.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook