Τα λεπτά και γερασμένα χείλη απασχολούν πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα βελτιώσουν και να δώσουν ένα όμορφο και νεανικό χαμόγελο.

Οι πιο συνηθισμένες θεραπείες είναι οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος ή λίπους, Botox, laser ή χημικά peeling. Άλλες πιο επεμβατικές ανασηκώνουν, κονταίνουν ή παχαίνουν τα χείλη. Όλα τα παραπάνω μαζί με την λεύκανση των δοντιών δίνουν ένα όμορφο χαμόγελο και βελτιώνουν την εμφάνιση του προσώπου!

Ενέσεις Υαλουρονικού Οξέος-Μεταφορά Λίπους (Fillers-Lipofilling)

Ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα των ρυτίδων γύρω από το στόμα, έστω και παροδική, μπορούν να δώσουν τα ενέσιμα υλικά. Οι ρυτίδες «γεμίζουν», φαίνονται πιο απαλές και τα χείλη πιο ζουμερά και νεανικά. Υπάρχουν διάφορα ενέσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται: άλλα είναι συνθετικά και μόνιμα όπως το polyalkylimide (Bio-Alcamid) και τα «κορδόνια» από GoreTex ενώ άλλα είναι απορροφήσιμα όπως το κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ, το χόριο και το λίπος. Τα μόνιμα είναι δυνατόν να επιμολυνθούν ή να μετακινηθούν και το κολλαγόνο απαιτεί αλλεργικό test πριν την εφαρμογή του.
Το υαλουρονικό οξύ απορροφάται μετά από 6-18 μήνες και είναι απόλυτα ασφαλές γιατί είναι φυσιολογικό συστατικό του δέρματος. Mετά την θεραπεία μπορεί να εμφανιστεί κοκκινίλα και πρήξιμο που υποχωρεί γρήγορα.
Στην μεταφορά λίπους (lipofilling), το λίπος αφαιρείται με λιποαναρρόφηση από περιοχές του σώματος όπως η κοιλιά ή οι γοφοί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει τα χείλια δίνοντας επιπλέον όγκο. Το λίπος μπορεί να μείνει για πάντα, ωστόσο επειδή ένα ποσοστό (30-60)% απορροφάται, θα πρέπει να γίνει επανάληψη της θεραπείας μετά από 3 μήνες ή υπερδιόρθωση στην περιοχή της έγχυσης (overcorrection).

Xειλιοπλαστική

Η Χειλιοπλαστική μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση, να «γεμίσει» ή να ανασηκώσει τα χείλη. Γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και το αποτέλεσμα είναι άμεσο και οριστικό. Μερικές φορές παρατηρείται υπαισθησία για μερικές εβδομάδες η οποία όμως αποκαθίσταται πλήρως.
To Lip lift ανασηκώνει τα πάνω χείλη σε όλο το μήκος τους με μια τομή στο όριο του κόκκινου-άσπρου ώστε να φαίνονται πιο σαρκώδη. Αν θέλουμε μάλιστα να σηκώσουμε το φίλτρο της Αφροδίτης μπορούμε να κάνουμε μια μικρή τομή μέσα στην μύτη. Τέλος, αν θέλουμε να δώσουμε και όγκο μπορούμε να κάνουμε τομή μέσα στο χείλος αποκαλύπτοντας το προς τα έξω.

Botox, Peeling, Μεσοθεραπεία

Οι ρυτίδες του καπνιστή συμβαίνουν συνήθως λόγω παρατεταμένης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία ή καπνίσματος. Δεν ανταποκρίνονται στο face lift αλλά σε άλλες θεραπείες όπως οι παρακάτω:

Botox

Το Botox® είναι μια καθαρή πρωτεΐνη που παράγεται από τα βακτήρια του γένους Clostridium Botulinum. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη θεραπεία του βλεφαρόσπασμου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ενώ για τη θεραπεία των ρυτίδων του προσώπου άρχισε να εφαρμόζεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Το Botox χρησιμοποιείται για να μειώσει τη δράση των μυών στους οποίους οφείλεται το «ουλώδες γέλιο» (όταν γελάμε φαίνονται τα ούλα των δοντιών). Επίσης, το Botox τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των ρυτίδων του καπνιστή. Η εφαρμογή του γίνεται στο Ιατρείο και μετά τη θεραπεία μπορεί κανείς να επιστρέψει κατευθείαν στη δουλειά του.
Το αποτέλεσμα «φαίνεται» έπειτα από λίγες ημέρες και διαρκεί 3-6 μήνες: οι ρυτίδες γύρω από το στόμα μειώνονται και το στόμα φαίνεται πιο όμορφο. Είναι πιθανό να χρειαστούν συμπληρωματικές εγχύσεις (touch ups) 15 ημέρες μετά την αρχική έγχυση. Επειδή η χορηγούμενη ποσότητα Botox είναι πολύ μικρή, δεν υπάρχει συστηματική απορρόφηση από τον οργανισμό παρά μόνο τοπική. Επίσης, σπάνιες είναι οι επιπλοκές με συνηθέστερες το πρήξιμο από την ένεση και ασυμμετρίες που υποχωρούν το πολύ σε ένα μήνα.

Peeling

Ο ήλιος και το κάπνισμα, η ακμή αλλά και η ηλικία δημιουργούν στο δέρμα δυσχρωμίες, χαλάρωση και ρυτίδες που βαθαίνουν με το χρόνο. Το πρόσωπο φαίνεται θαμπό, άγριο και κουρασμένο, το στόμα «σταφιδιασμένο» και γερασμένο.
Μια σειρά από σύγχρονες, εξελιγμένες επιστημονικές τεχνικές έρχονται να διορθώσουν το πρόβλημα και να ξαναδώσουν στο πρόσωπο και το στόμα απαλότητα, σφρίγος και λάμψη.
Υπάρχουν διάφορα είδη αποφλοίωσης του δέρματος, μηχανικό (dermabration), χημικό και laser resurfacing (CO2 ή Er-YAG). Τα περισσότερα από αυτά αφαιρούν τις επιφανειακές στοιβάδες της δέρματος, επιταχύνοντας την ανανέωση των κυττάρων δίνοντας μια πιο νεανική και απαλή όψη στο δέρμα. Επιφανειακή αποφλοίωση της επιδερμίδας μπορεί να γίνει με microdermabration και με ρετινοϊκό οξύ (βιταμίνη Α), τρετινοϊνη και οξέα φρούτων (ΑΗΑή ΒΗΑ). Τα μεσαία χημικά peeling, με τριχλωροξικό οξύ (20-25%), και τα βαθειά, με φαινόλη ή croton oil, “σβήνουν” τις ρυτίδες από το στόμα οριστικά αλλά είναι επικύνδυνα για δυσχρωμίες.
Υπάρχουν επίσης τεχνικές που δεν αφαιρούν τις επιφανειακές, αλλά συσφίγγουν τις εσωτερικές στοιβάδες του δέρματος με πολωμένο φως ή υπέρηχο.
Όσο πιο βαθύ είναι το peeling, δηλαδή όσο περισσότερη επιδερμίδα αφαιρείται, τόσο πιο σφικτό, απαλό, λαμπερό και χωρίς ρυτίδες γίνεται το δέρμα αλλά και η περίοδος της επούλωσης αυξάνεται.
Η λευκή επιδερμίδα συνήθως έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν λοιμώξεις ή κοκκινίλες. Στην περίπτωση που συνυπάρχει έρπητας ζωστήρας και προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές, θα πρέπει να χορηγείται αντιική θεραπεία πριν και μετά την επέμβαση. Μετά το peeling, θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και είναι αναγκαία η χρήση αντιηλιακού με μεγάλο βαθμό προστασίας και ενυδατικής κρέμας. Make up μπορεί να γίνει μόνο μετά το πέρας της θεραπείας.

Λιπόλυση-Μεσοθεραπεία

Περιλαμβάνει ενέσεις ουσιών πλούσιων σε βιταμίνες και αμινοξέα.
Στο στόμα γίνεται μεσοθεραπεία με έγχυση κυρίως βιταμίνης C, σύπλεγμα βιταμινών Β, υαλουρονικού οξέος, γλουταθειόνης και DMAE που ενυδατώνουν και αναζωογονούν το δέρμα. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε η αυτόλογη μεσοθεραπεία με PDGF από το αίμα η οποία φαίνεται να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στο σώμα και το πρόσωπο.
Συνήθως γίνεται κύκλος 2 θεραπειών με διάστημα 2 εβδομάδων μεταξύ τους. Κάθε θεραπεία διαρκεί 10-20 λεπτά και αμέσως μετά κανείς μπορεί να γυρίσει στη δουλειά του. Το αποτέλεσμα διαρκεί μέχρι και 3 μήνες και σπάνια υπάρχει πόνος και πρήξιμο που όμως εξαφανίζονται σε 3-4 ημέρες.

Γράφει ο Ιωάννης Λιαπάκης
Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (ΕBOPRAS) και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης
OpsisClinical Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική

medicaltime.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook