Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, κ.λπ.), απορρίπτοντας ως αβάσιμες τις προσφυγές που είχαν καταθέσεις τέσσερις οικολογικές οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στη σχετική υπουργική απόφαση. Με την υπ’ αρ. 1421/2013 απόφασή του το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε πως δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος και την ελληνική νομοθεσία, ούτε και το Πρωτόκολλο του Κιότο και τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές το χωροταξικό σχέδιο που εγκρίθηκε με την υπουργική απόφαση του 2008 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επιτρέπουν με την απόφασή τους κατ’ εξαίρεση και «υπό τη συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος» την εγκατάσταση αιολικών συστημάτων κλπ σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις οι οποίες «υπάγονται σε αυστηρό προστατευτικό καθεστώς». Θα πρέπει ωστόσο, όπως σημειώνουν στις περιοχές αυτές «να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τον περιορισμό της βλάβης της δασικής βλάστησης». Και αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι «η θυσία της δασικής βλάστησης αποτελεί το μοναδικό πρόσφορο μέσο για την ικανοποίηση των επίμαχων αναγκών (εγκατάστασης αιολικών συστημάτων, κ.λπ.)». Σύμφωνα με το ΣτΕ, παρότι η ανάπτυξη της επίμαχης παραγωγικής δραστηριότητας (αιολικά πάρκα, κ.λπ.) δεν αντίκεινται στις συνταγματικές επιταγές, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ως προς «τις περιοχές προστασίας της φύσης, τους πυρήνες των εθνικών δρυμών, τα κηρυγμένα μνημεία της φύσης, τα αισθητικά δάση και τους οικότοπους προτεραιότητας που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000».

Για τα μικρά νησιά τα οποία από περιβαλλοντικής πλευράς προστατεύονται από το Σύνταγμα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επιτρέπουν την εφαρμογή μεθόδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, κ.λπ. υπό την προϋπόθεση όμως ότι λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει: 1) «Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου», 2) «Αρχιπέλαγος Αιγαίου», 3) «Άμεση Επέμβαση για την Προστασία της Άγριας Φύσης» και 4) «Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης».


zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook