Με τη χρήση των τρισδιάστατων εκτυπωτών γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, έχει παρουσιαστεί η ανάγκη για αποτελεσματικές σαρώσεις, που θα μπορούν στη συνέχεια να εκτυπωθούν.

Ερευνητές από το Εδιμβούργο παρουσίασαν μια πρωτότυπη λέιζερ κάμερα η οποία μπορεί να τραβάει και να δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες από απόσταση 1 χιλιομέτρου!

Η λειτουργία της μηχανής βασίζεται στη χρήση ακτίνων λέιζερ, οι οποίες χρησιμοποιούνται για το σκανάρισμα του επιθυμητού αντικειμένου. Στόχος των ερευνητών από το πανεπιστήμιο Heriot-Watt είναι το βεληνεκές της μηχανής να φτάσει τα 10 χιλιόμετρα.

Δεδομένου ότι προς το παρόν δεν μπορεί να ανιχνεύσει το ανθρώπινο δέρμα, η μηχανή θα χρησιμοποιηθεί για τη σάρωση αντικείμενων, όπως οχημάτων.

\"\"

Η νέα τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για την παρακολούθηση ενδεχόμενων κατολισθήσεων, καθώς και την ανάπτυξη της χλωρίδας σε απομονωμένες περιοχές. Όπως εξήγησε η επιστημονική ομάδα, η μηχανή λειτουργεί εκπέμποντας ακτίνες λέιζερ σε αντικείμενα και μετρώντας τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσει και να επιστρέψει στον πομπό το φως.

Εκτιμήσεις των ερευνητών κάνουν λόγο για μία εξαιρετικής ακρίβειας μηχανή. Όπως επισημαίνουν, μπορεί να καταγράψει αντικείμενα με ακρίβεια ενός χιλιοστού.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσει την ταχύτητα και την κατεύθυνση αντικειμένων.

«Η προσέγγισή μας επιτρέπει τον εντοπισμό πολύ μικρών αντικειμένων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις» τονίζει ο Άνγκους ΜακΚάρθι, ερευνητής στο Heriot-Watt.

«Εντός της επόμενης πενταετίας ελπίζουμε, βάσιμα, ότι θα μπορούμε να διαθέσουμε την πρωτότυπη μηχανή στο κοινό» προσθέτει ο ίδιος.

\"\"


newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook