Τη θέση του έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα – για την εκφώνηση της καθιερωμένης εβδομαδιαίας ομιλίας – στη μητέρα ενός εξάχρονου αγοριού που σκοτώθηκε σε επίθεση ενόπλου, σε δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ. Η Φρανσίν Γουίλερ, ο γιος της οποίας, ο Μπεν, σκοτώθηκε μαζί με 19 άλλα παιδιά και έξι ενήλικες στην επίθεση 20χρονου ενόπλου στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ τον Δεκέμβριο, εκφώνησε την εβδομαδιαία ομιλία του προέδρου εκ μέρους του: όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ, είναι εξαιρετικά σπάνιο να εκφωνεί άλλος αντί του προέδρου την εβδομαδιαία ομιλία και επί προεδρίας Ομπάμα μόνο ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν το έχει κάνει.

«Η αστείρευτη ενέργειά του τον έκανε να συνεχίσει να τρέχει στο γήπεδο του ποδοσφαίρου πολύ μετά τη λήξη του αγώνα. Το πρωί δεν έβλεπε την ώρα και τη στιγμή να πάει στο σχολείο», είπε με τρεμάμενη φωνή η Γουίλερ αναφερόμενη στον γιο της, έχοντας δίπλα της τον εξίσου ταραγμένο σύζυγό της Ντέιβιντ.

«Κάποιες φορές κλείνω τα μάτια μου και το μόνο που θυμάμαι είναι εκείνη η φρικτή ημέρα στο Κέντρο Εθελοντών Πυροσβεστών Σάντι Χουκ για το αγόρι που ποτέ δεν θα επέστρεφε σπίτι – στον ίδιο χώρο που στεγαζόταν το προσκοπικό σώμα όπου πήγαινε ο Μπεν. Αλλά άλλες φορές νιώθω την παρουσία του Μπεν να με γεμίζει με κουράγιο για αυτό που έχω να κάνω – για εκείνον και για όλους τους άλλους που μας τους στέρησαν με τόσο βίαιο τρόπο και τόσο νωρίς», είπε η Γουίλερ.

Πιέσεις για αυστηρότερη νομοθεσία

Οι γονείς των θυμάτων του Νιούταουν βρίσκονται στην Ουάσινγκτον όλη την εβδομάδα πιέζοντας για αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή το Κογκρέσο. Την Δευτέρα, κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν μέχρι την πρωτεύουσα μαζί με τον πρόεδρο Ομπάμα με το προεδρικό αεροσκάφος μετά την έκκλησή του για αυξημένο έλεγχο των όπλων στο Κονέκτικατ.

Την Πέμπτη, η Γερουσία υπερψήφισε την έναρξη διαβουλεύσεων αναφορικά με τις προτάσεις του προέδρου Ομπάμα για την επέκταση των ελέγχων σχετικά με το προφίλ των αγοραστών όπλων, την ενίσχυση των περιορισμών αναφορικά με την διακίνηση και εμπορία των όπλων καθώς και την αύξηση των κονδυλίων για την ασφάλεια των σχολείων.

Ωστόσο, οι προτάσεις του Ομπάμα για την απαγόρευση περισσότερων τύπων επιθετικών όπλων, όπως εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στο Κονέκτικατ, δεν φαίνεται να έχουν ελπίδες ψήφισης στη Γερουσία.

«Πρέπει να πείσουμε την Γερουσία να σκληρύνει τη στάση της και να ψηφίσει λογικές μεταρρυθμίσεις για την ευθύνη της οπλοκατοχής που θα κάνουν ασφαλέστερες τις γειτονιές μας και θα αποτρέψουν περισσότερες τραγωδίες σαν εκείνη που ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα συμβεί σε εμάς. Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Δεν έχουν ακόμη ψηφίσει κάποιο νόμο που δεν θα οπλίζει τα χέρια επικίνδυνων ανθρώπων», είπε η Γουίλερ και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής να εμποδίσει σχετική νομοθεσία, ενώ κάλεσε τους πολίτες να πιέσουν κι εκείνοι τους βουλευτές. «Βοηθήστε ώστε αυτή να γίνει η στιγμή που θα ξεκινήσει η πραγματική αλλαγή», είπε.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook