Στους τρόπους απομάκρυνσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που απαιτεί η τρόικα φαίνεται πως κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην πολύωρη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι υπάρχει η συμφωνία για την απομάκρυνση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων ώς το τέλος του 2013.

Μετά την σύσκεψη πρώτος έκανε δηλώσεις -σε ύφος πιο έντονο από ό,τι συνήθως- ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είπε ότι οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους.

Δηλώσεις Φ. Κουβέλη

Όπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης, βασικό στοιχείο στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα αποτελέσει η «αξιολόγηση των δομών και των προσώπων», προσθέτοντας ότι οργανισμοί που θα αξιολογηθεί πως δεν έχουν «λόγο ύπαρξης», θα καταργηθούν, αλλά και προσωπικό που «δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία», «θα τίθεται εκτός».

«Οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων, που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους και οι μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε πως, παρά τις απαιτήσεις της Τρόικας, η Αθήνα δεν μπορεί να καταρτίσει μία λίστα επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν άμεσα από τις θέσεις τους, τη στιγμή που οι υπόδικοι δεν έχουν κριθεί πρωτόδικα.

Σε ό,τι αφορά τους μη επίορκους υπαλλήλους, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε πως θα κριθούν βάσει της αξιολόγησης. «Δεν αποφασίζουμε να κόψουμε κεφάλια γενικώς και αορίστως» με βάση τις επιταγές άλλων, σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Και η Τρόικα, κατέληξε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητάει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της, χωρίς νόμιμες διαδικασίες.

Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου

Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα υπογράμμισε, από την πλευρά του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πως η χώρα μας πρέπει πλέον να βγει από «την εικόνα της κρίσης και της αβεβαιότητας», αντί να καλείται συνεχώς να διευθετήσει κάποια εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

«Κορυφαίο ζήτημα», όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, παραμένει αυτό της «δημόσιας διοίκησης», για το οποίο ο ίδιος υπογράμμισε πως οι τρεις συμπολιτευόμενοι αρχηγοί συμφώνησαν σε ένα «κοινά αποδεκτό πλαίσιο», εκφράζοντας την ελπίδα πως η Τρόικα θα αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής πλευράς και η συμφωνία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το βράδυ της Κυριακής

Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, η συρρίκνωση του Δημοσίου θα επιτευχθεί σταδιακά και «νομίμως», «με διάφορες πηγές» που βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης, όπως οι «πειθαρχικές διαδικασίες» και η «αξιολόγηση φορέων και υπηρεσιών», η οποία θα αποφέρει «καταργήσεις και συγχωνεύσεις».

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να δώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο που απαιτεί άμεσα η Τρόικα, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα της Αθήνας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, παρά το Δημόσιο.

Ερωτηθείς για το αίτημα εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε δηκτικά στους χειρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κυπριακής κρίσης, τονίζοντας μάλιστα πως οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αποφασίσουν «ποιους εμπιστεύονται»: τις «υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές» παρατάξεις, ή «να φλερτάρουν με την ιδέα ενός εναλλακτικού σχεδίου, που δεν υπάρχει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος ήταν παρών στην τελευταία φάση των συνομιλιών των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook