Ένα από τα πλέον όμορφα Βενετσιάνικα μνημεία,η έπαυλη και το παρακείμενο ελαιοτριβείο στην Μονή Αγ.Γεωργίου στον Βάμο Αποκορώνου, γνωστή και ως «Καρύδι», θα αναστυλωθούν και αποκατασταθούν ,καθώς ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Δ/σης Κρήτης κ.Θανάσης Καρούτζος υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ με προυπολογισμό 600.000 ευρώ.

Οι αναγκαίες μελέτες έγιναν από τους υπαλλήλους της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο προιστάμενος της οποίας κ.Μιχάλης Ανδριανάκης δήλωσε στο Flashnews.gr :

«Είναι πολύ σημαντικό έργο δεδομένου ότι αυτό το μεγάλο μοναστηριακό συγκρότημα που είναι και το μόνο που σώζεται στην επαρχία Αποκορώνου, είναι ένα εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής, από τα χρόνια της Βενετοκρατίας μέχρι τον 19ο αιώνα. Η αποκατάσταση αυτών των μνημείων θα συμβάλλει στην ανάδειξη του συνόλου το οποίο ήταν ένα έρημο μετόχι και με τις επεμβάσεις της υπηρεσίας εδώ και πολλά χρόνια είναι σήμερα μοναστήρι που λειτουργεί.»

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του έργου υπο τον τίτλο «Αποκατάσταση Ενετικής έπαυλης και Ενετικού ελαιοτριβείου στο Καρύδι Δ.Δ.Βάμου Ν.Χανίων», οι εργασίες θα αφορούν μεταξύ άλλων στα εξής :

Κατασκευή νέων δαπέδων, στο ισόγειο της έπαυλης και του ελαιοτριβείου. Κατασκευή τοιχοποιιών, W.C. κοινών, ΑΜΕΑ και μαγειρείου. Πλακόστρωση αύλειου χώρου με ακανόνιστες φυσικές πλάκες,

πλακόστρωση δαπέδων θολωτού ισόγειου χώρου και μαγειρείου με κανονισμένες φυσικές πλάκες.

Κατασκευή δώματος και μεσοπατώματος στην έπαυλη, δώματος στο ελαιοτριβείο, κατασκευή στηθαίων.

Κατασκευή εξωτερικών περιμετρικών ξερολιθιων. Αντικατάσταση φθαρμένων λιθοσωμάτων στην έπαυλη-ελαιοτριβείο-λίθινη εξωτερική σκάλα. Εργασίες καθαρισμών και καθαιρέσεων μεταγενέστερων
επεμβάσεων & στοιχείων λιθοδομών των κτηρίων και του περιβάλλοντα χώρου. Ανάκτηση της νότιας όψης της έπαυλης και τμηματική ανάκτηση βόρειας όψης.

Τα μνημεία

Η ενετική έπαυλη και το ενετικό ελαιοτριβείο βρίσκονται στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου στο Καρύδι, του δ.δ. Βάμου του Δήμου Αποκορώνου, που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μοναστηριακά συγκροτήματα του Νομού Χανίων. Η Μονή υπήρξε μετόχι της Ιεράς Μονής Αγ. Τριάδας των Τζαγκαρόλων που βρίσκεται στο Δήμο Ακρωτηρίου.

Η έπαυλη και το όμορο ελαιοτριβείο χρονολογούνται στο Β΄ μισό του 16ου αι. με Α΄μισό του 17ου αι.

Η έπαυλη έχει υποστεί μεταγενέστερες επεμβάσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν αλλοιώσει ιδιαίτερα την αρχική της μορφή.

Το ελαιοτριβείο διατηρεί ακόμα την αρχική μορφολογική του κατάσταση.

Και τα δυο κτήρια βρίσκονται σε ερειπιώδη κατάσταση ενώ στην έπαυλη έχει καταρρεύσει το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας
όψης.

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ

Flashnews.gr / Α.Μαν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook