«Οι Ευρωπαίοι κάνουν διαρκώς κύκλο γύρω απ’ τον εαυτό τους», σχολίαζε το Reuters καθώς οι κυβερνήσεις ένα χρόνο μετά την έναρξη της συζήτησης για την τραπεζική ένωση, ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε κάτι χειροπιαστό.

Και το τελευταίο Eurogroup στο Δουβλίνο τις προηγούμενες δύο ημέρες απλά ήλθε να επιβεβαιώσει τις διαφορές που υπάρχουν πάνω στο θέμα, όπως επίσης ότι το ζήτημα του κουρέματος καταθέσεων ως μέρος διάσωσης των τραπεζών ναι μεν είναι στο τραπέζι, από την άλλη όμως δεν έχει κλείσει.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Bloomberg o υπ. Οικονομικών της Γερμανίας είπε στους ομολόγους του ότι δεν υπάρχει αρκετή βάση στους υφιστάμενους Κανόνες της ΕΕ προκειμένου να δημιουργηθεί μία ενιαία τραπεζική Αρχή, η οποία θα χρηματοδοτεί και τις τραπεζικές αποτυχίες.

Άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Δανίας καλούν στο να υπάρξει σημαντική πρόοδος ώστε να τεθεί σε λειτουργία ένας μηχανισμός διάσωσης, καθώς ανησυχούν ότι οι αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες θα προκαλέσουν απαράδεκτη καθυστέρηση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Είναι απολύτως αναγκαίο όλα τα στοιχεία της τραπεζικής ένωσης να τεθούν σε εφαρμογή όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε στο πρακτορείο ο Luc Frieden υπ. Οικονομικών του Λουξεμβούργου. «Δεν έχει λογική το να συσταθεί μία ενιαία εποπτική Αρχή εάν την ίδια ώρα δεν συστήσουμε ένα ευρωπαϊκό Ταμείο διάσωσης, που θα εγγυάται τις καταθέσεις στην Ευρώπη», προσθέτει.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ έχει ζητήσει τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Αρχής Διάσωσης, που θα υποστηρίζεται από ένα κοινό Ταμείο, που θα παρεμβαίνει για τη διάσωση των τραπεζών εντός της Ευρωζώνης που θα έχουν πληγεί, λέγοντας μάλιστα ότι αυτός είναι μία σημαντική πτυχή των ευρύτερων προσπαθειών για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης. Μίας διαδικασίας που θα αφήνει έξω απ’ το κάδρο των επιβαρύνσεων για τις τραπεζικές διασώσεις τα κράτη και τους δανειστές. Ο Μπαρνιέ έχει πει ότι θα παρουσιάσει ένα προσχέδιο της πρότασης του τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Μία τραπεζική ένωση έχει λογική μόνο εάν συνοδεύεται από μηχανισμούς αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης τραπεζών», δήλωσε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αλλά εάν θέλουμε να φτιάξουμε τέτοια ευρωπαϊκά ινστιτούτα, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε και τις Συνθήκες», πρόσθεσε.

«Όποιος θέλει μεγαλύτερα βήματα εμπρός αναφορικά με την ευρωπαϊκή συνοχή πρέπει να είναι έτοιμος να ψηφίσει αλλαγές στις Συνθήκες τη ΕΕ και να της υποστηρίξει θερμά», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

Απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ είπε ότι η γερμανική θέση υποστηρίζει πως κάποιες περιορισμένες αλλαγές στις Συνθήκες είναι απαραίτητες ώστε να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος αναφορικά με την τραπεζική ένωση.«

Οι Γερμανοί κατέστησαν σαφές πως θεωρούν ότι η σημερινή Συνθήκη δεν παρέχει μία βάση για ένα κεντρικό σύστημα εποπτείας και διαχείρισης τραπεζών. Εάν θέλουμε να κάνουμε βήματα εμπρός θα πρέπει να εξετάσουμε κάποια μικρή αναθεώρηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν τα κράτη της ΕΕ έχουν δώσει 1,7 τρισ ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών τους απ’ τον Οκτώβριο του 2008. Η κολοσσιαία υποστήριξη, μαζί με την δημοσιονομική κρίση που τότε χτύπησε τα κράτη αποδυνάμωσε τα δημόσια οικονομικά, και ώθησε τους Ευρωπαίους ηγέτες να βάλουν τους φορολογούμενους στην πρώτη γραμμή των τραπεζικών διασώσεων.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook