Ο πλανήτης μας είναι εύθραυστος! Πρέπει να δραπετεύσουμε απ’ αυτόν. Το αργότερο μέσα σε χίλια χρόνια. Αυτό δεν υποστηρίζεται από σαλεμένα μυαλά και ψυχές. Αυτό ανακοίνωσε ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της εποχής μας. Ο Stephen Hawking! Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αποκωδικοποίηση των μυστικών του σύμπαντος.

Σήμερα κυριαρχεί η θεωρία του γύρω από τις μαύρες τρύπες και τη δημιουργία του κόσμου. «Αν αντιληφθείς πως λειτουργεί το Σύμπαν, τότε μπορείς να το ελέγχεις με τον τρόπο σου» είναι ένα από τα πιο γνωστά μηνύματά του. Υπερβολή; Αλαζονεία; Ή πιο βαθειά γνώση της αλήθειας και της πραγματικότητας για τον Κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν;

Και η κατάσταση στη χώρα μας είναι εύθραυστη. Από τα μικρά ως τα μεγάλα. Από το μέτρημα της καθημερινότητας μέχρι την καταγραφή των μεγάλων μεγεθών. Από τους μικροχώρους ως τις φαρδιές λεωφόρους που διασχίζουν ή διασταυρώνονται στις μεγαλουπόλεις μας.

Σπουδαστές στην Πάτρα κράτησαν σε ομηρία, για αρκετές ώρες, είκοσι τέσσερις καθηγητές των Τ.Ε.Ι. Αξίωσαν να παραιτηθούν. Δεν έχει αξία και σημασία η αναζήτηση του στόχου τους. Ή η κατανόηση των κινήτρων τους. Το «μπουγέλωμα» πρυτανικών αρχών και η καταστροφή αυτοκινήτων απαγορεύει κάθε ανάγνωση στόχων και κινήτρων.

Δυστυχώς, η βία διαχέεται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσα από μια παράδοση διακομματικής ανοχής της και έναν παρόντα ακτιβισμό, που καθοδηγείται ή υποστηρίζεται ή γίνεται ανεκτός από ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων και φορέων. Τις στιγμές που γράφονται αυτές οι λέξεις κάποια αντίστοιχα γεγονότα συμβαίνουν σε άλλα Πανεπιστήμια. Τις στιγμές που διαβάζονται αυτές οι λέξεις, είναι βέβαιο πως στους ίδιους ή και άλλους χώρους, επαναλαμβάνονται γεγονότα βίας, βαναυσότητας και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αυτά και άλλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία ή και περισσότερες παραγράφους στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Ή να καταστούν αντικείμενο εγκληματολογικής έρευνας. Δυστυχώς, ξεπερνούν και τη συγκεκριμένη δημοσιογραφική δραστηριότητα και τις αντοχές του συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου.

Όπως και η αποτρόπαιη και ρατσιστική συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη που κατέβασε, αυθαίρετα και απρόκλητα, δύο αλλοδαπούς επιβάτες αποκλειστικά και μόνο για το χρώμα του δέρματός τους. Όπως τα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας στη Χαλκιδική με αφορμή μια σημαντική, κατά τεκμήριο, επένδυση. Όπως η φραστική χειμαρρώδης βία στον ιερό χώρο του Κοινοβουλίου. Οι πατέρες του Έθνους δεν ανταλλάσσουν επιχειρήματα. Αλληλογρονθοκοπούνται, έστω και με ασμίλευτες λεκτικές πέτρες.

Αναμφισβήτητα, κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί τις πράξεις της νομοθετικής εξουσίας και της Διοίκησης. Η σταθερή μαζική ανυπακοή προς τις αποφάσεις και κρίσεις της Δικαιοσύνης δεν είναι μόνον απαράδεκτη. Είναι και καταδικαστέα. Από το σύνολο της πολιτείας. Από τις μεγάλες πλειοψηφίες της κοινωνίας.

Αναμφισβήτητα, η Εθνική Αντιπροσωπεία δεν έχει ανάγκη από τις γελοιότητες του καθωσπρεπισμού. Συναποτελείται από δυνάμεις που βρίσκονται σε προσωρινή ή διαρκή ρήξη μεταξύ τους. Από παρατάξεις, που επιδιώκουν η μία τη συντριβή της άλλης. Έχουν, όμως, κάποιο όριο. Οπωσδήποτε, τηρούνται όλοι οι κανόνες της Δημοκρατίας.

Για το 27,2 % ανέργων συμπολιτών και το σχεδόν 60% ανέργων νέων μας η Χώρα μας είναι μια εύθραυστη πολιτεία. Δεν τους διασφαλίζει τίποτα. Ούτε επιβίωση. Ούτε θεσμική ασφάλεια.

Προφανώς δε θα περιμένουν «χίλια χρόνια» για να δραπετεύσουν από αυτήν. Αν, όμως, όλοι μας κατανοήσουμε πως λειτουργεί αυτή τη στιγμή, ποιες είναι οι αδυναμίες μας και τα θεσμικά και άλλα ελλείμματά μας, τότε μπορεί να ελέγξουμε την Πατρίδα μας. Χωρίς τη βοήθεια κανενός τρίτου. Αλλά με έντιμες προτάσεις, που εμείς θα διαμορφώσουμε και εμείς θα στηρίξουμε.

Αντώνης Ν. Βγόντζας
Εφημερίδα Πρώτο Θέμα, Κυριακή 14.4.2013

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook