Καλάσνικοφ! Ένα όνομα από τα πιο γνωστά πάνω στον πλανήτη γη!

Όλοι θα έχουν ακούσει (από διαφορετικές πηγές και για διαφορετικούς λόγους) αυτό το όνομα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Είναι χωρίς καμιά αμφιβολία το πιό αναγνωρίσιμο αυτόματο τυφέκιο εφόδου, βρίσκεται σχεδόν παντού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και στον μεγαλύτερο αριθμό.

Είναι το πιο απλό, το πιο αξιόπιστο και το πιο ανθεκτικό τυφέκιο που μπορεί να βρει κανείς είτε για σκοποβολή (όπου επιτρέπεται), είτε για σκληρή στρατιωτική χρήση, είτε για χόμπι και προσωπική προστασία.

\"\"

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ με το νέο Τυφέκιο ΑΚ-12

Αυτό το άρθρο όμως δεν είναι για τα ήδη γνωστά χαρακτηριστικά του τυφεκίου ΑΚ 47 και όλων των μετέπειτα εκδόσεων, αλλά για το νέο και διαφορετικό τυφέκιο ΑΚ 12 για το οποίο έχουν αφιερώσει τον τελευταίο μήνα πολλά άρθρα όλα τα μέσα που ασχολούνται με τα όπλα και τις δραστηριότητες αυτών (σκοποβολή, κυνήγι, προστασία) αλλά και στρατιωτικά και αστυνομικά μέσα. Το guns-gr ήταν αυτό που έγραψε πρώτο για το νέο τυφέκιο στο κοινό στην Ελλάδα και τώρα επιχειρεί κάτι παραπάνω με μια πιο «βαθιά ματιά» πάνω σ’αυτό το νέο τυφέκιο!

Διαβάστε την πρώτη παρουσίαση που έγινε στην Ελλάδα για το νέο ΑΚ-12 Καλάσνικοφ εδώ: http://www.guns-gr.com/2012/01/12-kalashnikov.html

Ο κύριος στόχος στην ανάπτυξη του τυφεκίου ΑΚ-12 Καλάσνικοφ φαίνεται να είναι να βελτιωθεί η εργονομία και η τακτική ευελιξία του όπλου, με ταυτόχρονη  διατήρηση της παραδοσιακής υψηλής αξιοπιστίας  και της απλότητας του όπλου.Κοιτάζοντας το νέο AK 12 με μια πρώτη ματιά μπορείς να δεις αμέσως πόσο διαφορετικό είναι με τα παλιά τυφέκια. Οι σημαντικότερες διαφορές στα σημεία του όπλου που μπορεί να εντοπίσει ένα έμπειρό μάτι (έχω κάνει βολή στο εξωτερικό με τυφέκια AK 47, AK 74 και AK 101 και τις βουλγάρικες σκοπευτικές εκδόσεις της εταιρείας Arsenal) είναι οι εξής και  αναλύονται λεπτομερώς παρακάτω.

Οι διαφορές (μικρές και μεγάλες) εντοπίζονται στα ακόλουθα σημεία του όπλου:

Σκοπευτικά
Κοντάκιο
Βάση οπτικών / Ράγες Picatinny
Μοχλός οπλίσεως
Κομβίο αποδέσμευσης γεμιστήρα
Κλείστρο
Ασφάλεια / επιλογέας βολής
Θυρίδα απόρριψης
Κάλυμμα δέκτη
Αντισταθμιστής ανάκρουσης
Ραβδώσεις κάννης

\"\"

ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ

Η πρώτη μεγάλη διαφορά του νέου Καλάσνικοφ βρίσκεται στα σκοπευτικά του όπλου. Το οπίσθιο σκοπευτικό έχει φύγει από το μέσο τμήμα του όπλου (πάνω περίπου από το θάλαμο αερίων) και έχει τοποθετηθεί στην αρχή του καλλύμματος του δέκτη θυμίζοντας τυφέκιο Galil. Σίγουρα μια πολύ καλή κίνηση που βοηθάει πολύ στην γρήγορη σκόπευση αφού είναι γνωστό ότι όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση της σκοπευτικής γραμμής τόσο καλύτερη και πιο γρήγορη σκόπευση έχουμε. Αυτό το σκοπευτικό (οπίσθιο) είναι λίγο διαφορετικού στυλ απ’ότι έχουμε συνηθίσει έως τώρα πάνω σε τυφέκια Καλάσνικοφ με πλαινά χαμηλά προστατευτικά (γιατί στο σημείο όπου έχει τώρα τοποθετηθεί είναι πιο εύκολο να υποστεί κάποια βλάβη από πτώση, και ήταν απαραίτητα τα προστατευτικά). Το εμπρόσθιο σκοπευτικό έχει παραμείνει το ίδιο όσον αφορά τη σχεδίαση και στο ίδιο σημείο.

\"\"

ΚΟΝΤΑΚΙΟ

Το κοντάκιο  που διαθέτει το νέο ΑΚ-12 δεν έχει καμία σχέση με όλες τις εκδόσεις ΑΚ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Είναι ένα από τα τρία σημεία πάνω στο όπλο και ίσως το μοναδικό που είναι 100% διαφορετικό. Αυτό που το ξεχωρίζει από το παρελθόν είναι  ότι ρυθμίζεται ως προς το μήκος του και ότι βρίσκεται σε χαμηλό σημείο, περίπου στο ίδιο ύψος με την κάννη και σίγουρα βοηθάει στην μείωση της ανάκρουσης που δέχεται ο σκοπευτής αφού αυτή δεν γίνεται υπό γωνία αλλά στην ίδια ευθεία.

Το νέο τηλεσκοπικό κοντάκι διαθέτει και ένα λίγο ανυψωμένο μάγουλο που μπορεί να βελτιώσει την σκόπευση όταν χρησιμοποιούνται οπτικά σκοπευτικά και red-dot. Στο πίσω μέρος έχει ένα πλαστικό επίπεδο πέλμα που σε τίποτα δεν θυμίζει τα παλιά Καλάσνικοφ. Η ρύθμιση ως προς το μήκος γίνεται με κουμπί κάτω από το κοντάκιο θυμίζοντας τυφέκιο AR-M16 ενώ λίγο πιο πίσω βρίσκεται ένα άνοιγμα στο οποίο μπορεί να προσαρμοστεί επιχειρησιακός αορτήρας.

Το κοντάκι είναι φυσικά πτυσσόμενο προς τα δεξιά του όπλου και λίγο προς τα κάτω για να γίνεται ανεμπόδιστα η εξαγωγή των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων. Όταν το κοντάκι είναι διπλωμένο μπορεί άνετα να γίνει βολή αφού εκτός από την θυρίδα απόρριψης δεν επηρεάζεται ούτε η σκανδάλη  ούτε και το κομβίο αποδέσμευσης του γεμιστήρα (υπάρχει και η σχετικά φωτογραφία παρακάτω από τη σύγκριση με το τυφέκιο ΑΚ 101 που δείχνει αυτά που γράφω).

Αυτό που μπορεί να πει κανείς για το νέο κοντάκιο, είναι ότι είναι καλό αλλά υπολλείπεται σε σύγκριση με τα κοντάκια της Magpul και κάποια άλλα κοντάκια κάποιων άλλων δυτικών τυφεκίων εφόδου. Πάντως απ’ότι φαίνεται οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να βελτιώνουν και αυτό το σημείο στα νέα όπλα τους και λίγο αργότερα ίσως παρουσιάσουν κάτι πολύ καλύτερο από τους δυτικούς.

\"\"


ΒΑΣΗ ΟΠΤΙΚΩΝ / ΡΑΓΕΣ PICATINNY

Άλλη μια μεγάλη διαφορά στο νέο τυφέκιο ΑΚ-12 είναι οι ράγες Picatinny που διαθέτει σε διάφορα σημεία του. Βλέποντάς κάποιος το παλιό Καλάσνικοφ και την ειδική βάση στα δεξιά του όπλου για προσαρμογή οπτικών σκοπευτικών (από την εποχή του Μοσίν Ναγκάντ!) και το καινούργιο Καλάσνικοφ με τις πολλές ράγες Picatinny διαφορετικού μήκους σε πολλά σημεία πάνω του μπορεί να συμπεράνει πόσες ευκολίες ή πόσο προσαρμόσιμο ή τι προσφέρει στο χρήστη. Για πρώτη ίσως φορά, σε ρωσικό όπλο,  υπάρχουν τόσες πολλές ράγες. Το προηγούμενο τυφέκιο ΑΚ-200 δεν είχε τόσες πολλές.

Συγκεκριμένα πάνω στο νέο τυφέκιο υπάρχουν 5 ράγες Picatinny (πάνω-κάτω, αριστερά-δεξιά). Η ράγα με το μεγαλύτερο μήκος βρίσκεται στο πάνω μέρος της βάσης, ξεκινά αμέσως μετά από το οπίσθιο σκοπευτικό, τρέχει σε όλο το μήκος και σταματά ακριβώς εκεί που τελειώνει η βάση. Είναι καταλληλη για κάθε είδους οπτικό σκοπευτικό/red-dot αλλά και για νυχτερινά σκοπευτικά σε συνδυασμό με άλλα οπτικά. Είναι κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί αμέσως, ειδικά από στρατιωτικούς και άνδρες σωμάτων ασφαλείας, αφού πλέον η τοποθέτηση γίνεται εύκολα και γρήγορα, όπως και οι αλλαγές ανάλογα με την κάθε αποστολή και επιχείρηση.

Η ράγα με το αμέσως μεγαλύτερο μήκος, είναι εκείνη που βρίσκεται κάτω από το χειροφυλακτήρα. Προσφέρει κι αυτή ευκολίες και είναι κατάλληλη για τοποθέτηση εμπρόσθιας  χειρολαβής για καλύτερο χειρισμό αν το όπλο είναι φορτωμένο ή πυροβολείται σε αυτόματη βολή, εμπρόσθιας  χειρολαβής με τακτικό φακό ή λέιζερ αν το όπλο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί νύχτα, ενώ μπορεί ακόμα να  τοποθετηθεί  δίποδας για βολές από το έδαφος με χρήση σκοπευτικής διόπτρας ή για βολές ακριβείας πάλι με οπτικό σκοπευτικό μέσα από κτίρια. Μπορεί επίσης να γίνει μια τοποθέτηση με ένα διαφορετικό συνδυασμό των παραπάνω.

 Υπάρχουν ακόμα δύο άλλες πολύ μικρές ράγες Picatinny στα αριστερά και δεξιά του όπλου, στο πολύ μπροστινό τμήμα του χειροφυλακτήρα και είναι κατάλληλες μόνο για τοποθέτηση τακτικών φακών και καταδεικτών λέιζερ. Η τελευταία ράγα Picatinny του νέου ΑΚ-12 βρίσκεται πάνω από το πιστόνι αερίων, είναι και αυτή πολύ μικρού μήκους (ίδιο ακριβώς με αυτό που έχουν οι δύο ράγες του χειροφυλακτήρα) και είναι κατάλληλη για τοποθέτηση οπτικών σκοπευτικών red-dot και τακτικών φακών/καταδεικτών λέιζερ. Πιστεύω, ότι το νέο τυφέκιο προσφέρει πολλά και διευκολύνει τον χρήστη να τοποθετήσει σχεδόν όλα τα αξεσουάρ που μπαίνουν πάνω σε όπλα.

\"\"


ΜΟΧΛΟΣ ΟΠΛΙΣΕΩΣ

Μια άλλη διαφορά που υπάρχει στο νέο Καλάσνικοφ, είναι και στο μοχλό οπλίσεως. Δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που υπήρχε στα παλιά τυφέκια. Ο νέος μοχλός οπλίσεως είναι πλέον αμφιδέξιος, ανεβάζοντας κατά πολύ την εργονομία του όπλου. Μπορεί δηλαδή, να τοποθετηθεί και στην αριστερή και στην δεξιά πλευρά του όπλου από το χρήστη χωρίς εργαλεία, (όλα τα σύγχρονα τυφέκια εφόδου παρέχουν αυτή την δυνατότητα), διευκολύνοντας όσους δεν βολεύονταν με την όπλιση  από τη δεξιά πλευρά του όπλου.

ΚΟΜΒΙΟ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ  ΓΕΜΙΣΤΗΡΑ

Το κομβίο του νέου τυφεκίου ΑΚ-12 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ πρωτοποριακό! Είναι ένα διπλό τύπου HK κομβίο (μπορεί δηλαδή να ενεργοποιηθεί με δύο τρόπους!) το οποίο δίνει μια εύκολη αποδέσμευση για την αλλαγή του γεμιστήρα και μπορεί να ενεργοποιηθεί εκτός από τη κλασική μέθοδο και με ένα κουμπί που υπάρχει στο πλάι του όπλου (θυμίζει τυφέκιο AR-M16).

Αυτός ο τρόπος δίνει μια πολύ γρήγορη αλλαγή γεμιστήρα, χαρακτηριστικό στο οποίο υστερούσαν τα ρωσικά τυφέκια σε σχέση με τα δυτικά, αφού πλέον δε φεύγει το αριστερό χέρι από το χειροφυλακτήρα για την αποδέσμευση και ασχολείται μόνο με την εισαγωγή του γεμιστήρα. Ο γεμιστήρας πλέον μπαίνει και βγαίνει κάθετα στο όπλο και όχι υπό γωνία, (θυμίζει λειόκαννο Vepr 12 Molop όμως χωρίς χοάνη) που ήταν και αυτό ένα από τα αρχικά σχεδιαστικά ελαττώματα του ΑΚ-47.

\"\"

ΚΛΕΙΣΤΡΟ

Το κλείστρο του νέου ΑΚ-12 σχεδιαστικά δεν έχει μεγάλες διαφορές, αφού το σύστημα λειτουργίας αερίων του νέου τυφεκίου δεν έχει διαφοροποιηθεί από το ήδη υπάρχον σύστημα λειτουργίας. Το τυφέκιο ΑΚ-12 Καλάσνικοφ λειτουργεί με αέρια, με επιλογέα βολής χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο λειτουργίας  \”τύπου Καλάσνικοφ\” με  μεγάλης διαδρομής έμβολο αερίων και περιστροφικό κλείδωμα κλείστρου.

 Η μόνη ίσως διαφορά έγκειται στο ότι το κλείστρο παραμένει ανοιχτό μετά και την έξοδο του τελευταίου φυσιγγίου από το όπλο. Υπάρχει και το σχετικό κομβίο αποδέσμευσης του κλείστρου στα δεξιά του όπλου, λίγο πιο πάνω από το γεμιστήρα το οποίο διευκολύνει την ταχεία εισαγωγή ενός νέου φυσιγγίου στη θαλάμη του όπλου έπειτα από την εισαγωγή ενός νέου γεμιστήρα.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ / ΕΠΙΛΟΓΕΑΣ ΒΟΛΗΣ

Η ασφάλεια / επιλογέας βολής έχει επίσης αναθεωρηθεί, για να παρέχει πιο εργονομικό αμφιδέξιο χειρισμό με 4 θέσεις (ασφάλεια, ημιαυτόματη λειτουργία, ριπές 3 φυσιγγίων, αυτόματη λειτουργία). Η ασφάλεια / επιλογέας βολής είναι τύπου AR/M16 και βρίσκεται πάνω από την  πιστολοειδή λαβή, και στις δύο πλευρές του όπλου, μπορεί δηλαδή να ενεργοποιηθεί και από τις δύο πλευρές του όπλου διευκολύνοντας αριστερόχειρες και δεξιόχειρες σκοπευτές. Σίγουρα είναι μια πολύ καλύτερης σχεδίασης αμφιδέξια ασφάλεια / επιλογέας βολής από την παλιά τεράστια ασφάλεια η οποία είχε δύσκολη ενεργοποίηση.

\"\"

ΘΥΡΙΔΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ

Το νέο τυφέκιο ΑΚ-12 διαθέτει επίσης μια λίγο μικρότερη θυρίδα απόρριψης καλύκων. Ο λόγος  που έγινε αυτή η μικρή αλλαγή, είναι ίσως για να προστατεύσει ακόμα περισσότερο το όπλο από την εισαγωγή χώματος και λάσπης όταν χρησιμοποιείται σε δύσκολα εξωτερικά περιβάλλοντα όπως είναι οι έρημοι και κάποια άλλα δύσκολα σημεία στον πλανήτη, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο εμπλοκών. Είναι μια μικρή αλλαγή, δεν μπορεί όμως να την αφήσουμε ασχολίαστη.

ΚΑΛΥΜΜΑ ΔΕΚΤΗ

Ο δέκτης είναι επανασχεδιασμένος, και η βασική τροποποίηση είναι το νέο επάνω κάλυμμα που έχει πιο άκαμπτο σχεδιασμό. Το νέο επάνω κάλυμμα του δέκτη είναι πολύ πιο σταθερό και έχει μεντεσέ! Δεν αφαιρείται πλέον από τον κορμό του όπλου, αλλά μόνο ανεβαίνει προς τα επάνω για να βγουν τα λειτουργικά μέρη του όπλου (κλείστρο, ελατήριο, κ.α) για να γίνει συντήρηση και καθαρισμός (θυμίζει και εδώ το γνωστό σε όλους Vepr 12 Molot που εισάγει το Πρακτορείο Εγγύς Ανατολής). Αυτή η αλλαγή έχει γίνει γιά δύο λόγους, ο πρώτος λόγος είναι για να μην παίζει το οπίσθιο σκοπευτικό, χάνοντας έτσι ο σκοπευτής την σκοπευτική γραμμή και ο δεύτερος για να έχει σταθερότητα το όποιο σκοπευτικό (διόπτρα/red-dot) θα χρησιμοποιηθεί στο όπλο.

Όπως έγραψα πριν, το κάλυμμα σταθεροποιείται με ένα μεντεσέ πάνω στο όπλο, επιτρέποντας μόνο την κίνηση της ανύψωσης χωρίς να χάνεται η σταθερότητα της ένωσης με το όπλο. Η ενεργοποίηση για να ανυψωθεί το νέο κάλυμμα γίνεται όχι πλέον από το κλασικό κουμπί πίσω από το δέκτη, αλλά από ένα μοχλό τύπου SKS που βρίσκεται στα δεξιά του όπλου, λίγο πιο πάνω από την ασφάλεια / επιλογέα βολής. Όταν βρίσκεται στην επάνω θέση, παράλληλα με το όπλο, το κάλυμμα έχει κλειδώσει, ενώ όταν μετακινηθεί προς τα κάτω, μπορεί να γίνει ανύψωση του καλύμματος του δέκτη για οποιαδήποτε εργασία.

\"\"

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΗΣ ΑΝΑΚΡΟΥΣΗΣ / MUZZLE BRAKE

To νέο ΑΚ-12 διαθέτει και ένα καλύτερο muzzle brake με την πρότυπη εξωτερική διάμετρο 22mm ΝΑΤΟ, που επιτρέπει την πυροδότηση οπλοβομβίδων ακόμα και εκείνων που κατασκευάζονται στο εξωτερικό. Είναι πιο λεπτός στο πάχος με λίγο όμως μεγαλύτερο μήκος και 4 οπές εκτόνωσης των αερίων, δύο σε κάθε πλευρά.

Από την αρχή που κατασκευάστηκε αυτό το εξαίρετο τυφέκιο είχε πολύ μικρή ανάκρουση, και μιλάω για τα πρώτα ΑΚ-47 τα οποία δεν διέθεταν αντισταθμιστή ανάκρουσης / muzzle brake. Αλλά όπως πάντα το καλό γίνεται καλύτερο, γι’αυτό και οι μετέπειτα  εκδόσεις με την είσοδο του ΑΚ-74 διέθεταν όλες αντισταθμιστή. Δεν μπορώ να εκφέρω λόγο για τον νέας σχεδίασης αντισταθμιστή ανάκρουσης, μένει μόνο να τον δούμε αργότερα στην πράξη!

ΡΑΒΔΩΣΕΙΣ ΚΑΝΝΗΣ

Η κάννη έχει βελτιωθεί με διαφορετικές και βελτιωμένες ραβδώσεις  για μεγαλύτερη ακρίβεια. Ακόμα μία αλλαγή στο νέο Καλάσνικοφ που μας δείχνει ότι οι Ρώσοι έχουν επέμβει σε όλους τους τομείς του όπλου, εκτός από την εργονομία που υστερούσε το τυφέκιο ΑΚ, και στη ακρίβεια!

Πηγή: Αυτή είναι σίγουρα, η πρώτη απόπειρα να γραφτεί ένα πλήρες και κατατοπιστικό άρθρο για το νέο τυφέκιο Kalashnikov AK-12 όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο! Πρόκειται για ένα αποκλειστικό άρθρο του guns-gr.com!

bloko.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook