Με παραμύθι μοιάζει η ιστορία του γιατρού Κωνσταντίνου Κυριαζόπουλου στη μνήμη του οποίου προσφέρθηκε ένα εκατομμύριο 815 χιλιάδες δολάρια (περίπου ενάμισι εκατομμύριο ευρώ) υπέρ του ομογενειακού οργανισμού «Φροντίδα», που εδώ και 37 χρόνια παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στους Έλληνες ηλικιωμένους της Μελβούρνης με γηροκομεία, γηριατρεία και κέντρα για ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια.

Τα χρήματα αυτά άφησε στη διαθήκη του για την «Φροντίδα» ο Μιχάλης Κρίζος, πολιτικός μηχανικός, στη μνήμη του πατέρα του Κωνσταντίνου, όπως ανακοινώθηκε στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας 90 κλινών του γηροκομείου «’Ανεση» στο Θόρνμπουρι της Μελβούρνης.

Ο Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος γεννήθηκε στην Ανδριανούπολη το 1866. Ο παππούς του μαζί με άλλους προύχοντες της Ανδριανούπολης απαγχονίστηκαν από τους Οθωμανούς.

Ο ίδιος πήγε στην Αθήνα, σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκα για δέκα χρόνια στο Παρίσι. Επέστρεψε στη Βουλγαρία και στην Ανδριανούπολη αλλά επειδή το κλίμα δεν ήταν καλό για τους Έλληνες, το 1902 μετανάστευσε και εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη και ήταν ο πρώτος Έλληνας γιατρός της πόλης.

Υπήρξε για μικρό διάστημα πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης αλλά και επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας ενώ πρόσφερε πολλά και για την ολοκλήρωση του πρώτου ελληνορθόδοξου ναού της πόλης, του Ευαγγελισμού.
Υπήρξε ο πρώτος θεατρικός συγγραφέας της ομογένειας, έγραφε άρθρα στην πρώτη ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας αλλά και ποιήματα και λογοτεχνικά ποιήματα σε ελλαδικά έντυπα με το ψευδώνυμο «Κλήτος».

Ήταν φίλος της μοναρχίας και «παθιασμένος» με τα ελληνικά εθνικά θέματα. Ο γιος του Μιχάλης Κυριαζόπουλος ή Μάϊκ Κρίζος -που άφησε στην διαθήκη του το ποσόν των .815 εκατ. για τη «Φροντίδα»- γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1910, σπούδασε πολιτικός μηχανικός, είχε μια εντυπωσιακή καριέρα και πέθανε το 2007 σε ηλικία 96 ετών αφήνοντας πίσω του ένα γιο και δυο κόρες.

Για την ιστορία αναφέρεται πως το εντυπωσιακό ποσό των 205.000 χιλιάδων δολαρίων απέφερε και ο ραδιοέρανος που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού 3ΧΥ για την ενίσχυση της «Φροντίδας». Επί πλέον, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες δολάρια από τη διάθεση των «κλειδιών» με αποτέλεσμα το ποσόν να φτάσει στις 5.000 που αποτελεί και ρεκόρ όλων των εποχών.

Αυτό από μόνο του δείχνει την εμπιστοσύνη που χαίρει ο οργανισμός στις τάξεις της ομογένειας «η οποία τον στηρίζει γενναιόδωρα εδώ και 36 χρόνια», όπως τόνισε ο πρόεδρός της, Σάκης Ζαφειρόπουλος, στα εγκαίνια του νέου της γηροκομείου «’Ανεση» στο Thornbury. Ενός γηροκομείου με 90 κρεβάτια που θυμίζει «ξενοδοχείο πέντε αστέρων», όπως τόνισαν όσοι το επισκέφθηκαν.

greekreporter.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook