Η καταβολή της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα μετά την ολοκλήρωση της επιθέωρησης της τρόικας στη χώρα, που έκρινε ότι το δημόσιο χρέος παραμένει σε βιώσιμη τροχιά, όπως ανακοίνωσε τη Δευτερα η τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ).

«Τα πρόσφατα βήματα των αρχών υποδηλώνουν ότι τα ορόσημα του Μαρτίου πιθανόν να επιτευχθούν στο άμεσο μέλλον και συνεπώς η εκταμίευση της σχετικής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τον EFSF που απομένει από την προηγούμενη επιθέωρηση θα μπορούσε να συμφωνηθεί σύντομα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τρόικα.

«Η άποψη της αποστολής είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει σε καλό δρόμο», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «η αποστολή και οι αρχές συμφωνούν ότι οι οικονομικές προοπτικές σε γενικές γραμμές παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη επιθεώρηση, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν προοπτικές για σταδιακή επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για το χαράτσι των ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του 2013, ενώ τονίζεται η ανάγκη απελευθέρωσης των αγορών και της επιτάγχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων.

Επίσης, τονίζεται ότι με τα 50 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διασφαλίζεται η ασφάλεια και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, καθώς και των καταθέσεων.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την απόλυση περίπου 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014, με τις πρώτες 4.000 απομακρύνσεις έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Για τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προβλέπονται απεριόριστος αριθμός δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ, 48 δόσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και εμπράγματες εγγυήσεις για χρέη άνω των 300.000 ευρώ.

Για το χαράτσι των ακινήτων προβλέπεται διατήρησή του για το 2013, μειωμένο κατά 15%, καθώς και διατήρηση του ΦΑΠ. Από το 2014 θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων και στα αγροτεμάχια. Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι του 2013 θα εισαχθούν νέες αντικειμενικές αξίες.

Για το θέμα των δανείων, φαίνεται ότι θα ρυθμίζονται μόνο τα ενήμερα δάνεια, ενώ τα «κόκκινα» θα εμπίπτουν -προς το παρόν- στο νόμο Κατσέλη.

in.gr