Σε συνεδρίαση του Euro Working Group εντός του Απριλίου αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τη δόση των 6 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί πριν από τις 20 Μαΐου, οπότε και λήγουν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το μεσημέρι της Δευτέρας, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΔΝΤ, προκειμένου να εγκρίνει τη συμμετοχή του, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, στη συνολική δόση των 6 δισ. ευρώ που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα για το α΄ τρίμηνο.

Ενώ, από την πλευρά της, η Κομισιόν πιθανόν να εγκρίνει τα 4,2 δισ. ευρώ της συμμετοχής της (στη δόση των 6 δισ. ευρώ) στο Eurogroup στις 13 Μαΐου.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η δόση των 6 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί πριν από τις 20 Μαΐου, οπότε και λήγουν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ.

Όσον αφορά στα 2,8 δισ. ευρώ («υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο), αυτά αναμένεται να εγκριθούν σε Euro Working Group εντός του Απριλίου.

Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Τόμσεν, για να παραμείνει σε θετική τροχιά το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, πρέπει να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα (κυρίως στο σκέλος των τιμών) και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

Οι καθυστερήσεις σε αυτούς τους τρεις τομείς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, είναι ο λόγος που θεωρείται το πρόγραμμα άδικο από τους πολίτες, αλλά η κυβέρνηση έχει συναίσθηση των ζητημάτων.

Σχετικά με το Δημόσιο, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ικανοποιείται ο μακροπρόθεσμος στόχος των αποχωρήσεων, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το Δημόσιο χρειάζεται και νέους και καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους.

Σημειώνεται ότι, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα τον Ιούνιο, για τη νέα έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ κατά πάσα πιθανότητα σήμερα θα δημοσιοποιηθεί από την κυβέρνηση η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε αυτό τον έλεγχο.


in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ