Την διαχείριση των προγραμμάτων και των κονδυλίων από τις Περιφέρειες της χώρας τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας των δημάρχων του νησιού που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.

Το συγκεκριμένο αίτημα μάλιστα θα κατατεθεί και γραπτά στον Πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα, και όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης «θα ζητήσουμε την νέα προγραμματική περίοδο τα προγράμματα αυτά να είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά που σημαίνει ότι τα κονδύλια για την εκτέλεση των έργων θα δίνονται στην Αυτοδιοίκηση, άλλωστε αυτή είναι και η ουσία της Αποκέντρωσης».

Εξάλλου για την χάραξη ενιαίας στρατηγικής για την αξιοποίηση των κονδυλίων ενόψει της νέας προγραμματική περιόδου 2014-2020 για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νησιού, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι στις 23 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο το Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης, όπου έχουν προσκληθεί όλοι οι φορείς αλλά και ο αρμόδιος Υπουργός Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην διάρκεια της σημερινής σύσκεψης με τους δημάρχους του νησιού ο Περιφερειάρχης τόνισε επίσης ότι το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν και να δημοπρατηθούν τα έργα που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, δίνοντας νέες θέσεις εργασίας.

«Τα έργα αυτά είναι μεγάλα και με την εκτέλεση τους θα δοθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, που τις έχει απόλυτα ανάγκη ο τόπος», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης απευθυνόμενος στους δημάρχους του νησιού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης συμφώνησε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τονίζοντας ότι «η διαχείριση των προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου θα πρέπει να γίνεται από την Περιφέρεια, γιατί όπως απέδειξε η πράξη το μοντέλο με τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων απέτυχε».

Στην σύσκεψη με τους δημάρχους της Κρήτης συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ραπτάκης, η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, και άλλα στελέχη της Αυτοδιοίκησης του πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Ερευνητικών και Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης είχε συγκαλέσει ανάλογη σύσκεψη με τους επικεφαλής των Ερευνητικών και Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του νησιού. Συγκεκριμένα είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν: Ελευθέριος Οικονόμου Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης, Κώστας Φωτάκης Πρόεδρος ΙΤΕ Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, Βαγγέλης Καπετανάκης Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης, Μιχάλης Παπαδάκης Διευθυντής ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης, Διονύσης Τσιχριτζής Πρόεδρος συμβουλίου Πολυτεχνείου Κρήτης, Ελευθέριος Ζούρος Πρόεδρος Συμβουλίου Ιδρύματος ΤΕΙ Κρήτης, Δημήτρης Βακαλουνάκης εκπρόσωπος «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός), ενώ για την νέα προγραμματική περίοδο εισήγηση έκανε η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι καθοριστικό ρόλο και λόγο στην νέα προγραμματική περίοδο θα έχουν τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, «γιατί θέλουμε τις απόψεις τους πάνω στην ‘έξυπνη’ εξειδίκευση, στην καινοτομία, που θα είναι βασική αρχή της νέας προγραμματικής περιόδου».
Σε δηλώσεις του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου ανέφερε ότι «το ΕΣΠΑ που γνωρίσαμε σήμερα προφανώς και βοήθησε πάρα πολύ, αλλά έδωσε και πολλά προβλήματα κυρίως γραφειοκρατικά. Τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν διανύσει μια θετική πορεία, αλλά αυτό προς το παρόν δεν φτάνει. Χρειάζεται μια στρατηγική η οποία θα πρέπει να είναι κοινή, από πλευράς Ιδρυμάτων». Όπως τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την νέα προγραμματική περίοδο «δεν σημαίνει ότι τα Ιδρύματα θα χάσουν την φυσιογνωμία τους και την ιδιαιτερότητα τους. Θα προσπαθήσουμε να καταρτίσουμε ένα σχέδιο έτσι ώστε αυτό που έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα να το κάνουμε ακόμα πιο δυνατό».

48 εκ. ευρώ για νέους βιολογικούς στην Κρήτη

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο των σημερινών σημαντικών συσκέψεων που συγκάλεσε, ανακοίνωσε και την υπογραφή μιας νέας πρόσκλησης ύψους48 εκ. ευρώ για την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στην Κρήτη. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το ΕΣΠΑ συνεχίζεται, και ότι αναμένονται προσθετικά κονδύλια από κάποια Υπουργεία και ενδεχομένως από άλλη Περιφέρεια.

«Εμείς σαν Περιφέρεια είμαστε πανέτοιμοι, αυτά που αξίζει θα τα λάβει το νησί μας. Ενωμένοι και με συνεργασία εκτιμώ ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά απαιτείται ετοιμότητα από όλους» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.