Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης στο πλαίσιο της πρόσφατης διήμερης επίσκεψής του στο νησί της Λέσβου (12 και 13 Απριλίου), κήρυξε την έναρξη λειτουργίας του 3ου Εργαστηρίου Ελέγχου Ποιότητας Ελαιολάδου που στεγάζεται στο πλήρως εξοπλισμένο εργαστηριακά κτίριο του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Λέσβου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός «η λειτουργία του Εργαστηρίου θα αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα για το νησί, αλλά και για όλη την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, καθώς θα εξασφαλίσει ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα ελέγχου του ελληνικού ελαιολάδου που θα το καταστήσει ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές».

Ο κ. Τσαυτάρης συμμετείχε σε Ημερίδα με θέμα «Προώθηση παραγωγής και εμπορίας του ελαιολάδου από τη Λέσβο», στην οποία παρευρέθησαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και η Βουλευτής του Γερμανικού Κοινοβουλίου κ. Ανέτε Γκρόθ. Στο περιθώριο της ημερίδας ο κ. Τσαυτάρης συζήτησε με τη Γερμανίδα Βουλευτή το ενδεχόμενο «αδελφοποίησης» του Εργαστηρίου Ελέγχου Ποιότητας Ελαιολάδου Λέσβου, με αντίστοιχο Εργαστήριο στο Μόναχο.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο κ. Τσαυτάρης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σήμερα είναι όσο ποτέ απαραίτητο ο τόπος να ορθοποδήσει πατώντας στον πυλώνα που λέγεται γεωργική παραγωγή. Ο τομέας αυτός στο παρελθόν έχει επανειλημμένα σώσει τον τόπο. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι εάν ξαναγυρίσουμε στον πρωτογενή μας τομέα, σε συνάρτηση βέβαια με τον δευτερογενή της μεταποίησης, όπως επίσης και τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, ιδιαίτερα μάλιστα τον τουρισμό – το νησί σας ενσωματώνει όλο αυτό το τρίπτυχο – νομίζω ότι και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Θα τα καταφέρουμε μόνο αν κάνουμε στρατηγική μας επιλογή την ποιότητά μας. Την ποιότητα των προϊόντων μας που ενσωματώνει μέσα της το ιδιαίτερο ποικίλο εδαφοκλιματικό μας περιβάλλον. Τον πλούτο της βιοποικιλότητάς του, το μεράκι και τον πολιτισμό της καλλιέργειας και τον ιδρώτα του γεωργού. Το μεράκι του μεταποιητή. Τη μεγάλη τάση του Έλληνα προς την εξωστρέφεια, την εμπορία των αγροτικών προϊόντων».

Επιπλέον ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα προγράμματα και τις δράσεις του ΥΠΑΑΤ που υλοποιούνται στη Λέσβο, ιδιαίτερα στον τομέα του ελαιολάδου, επισημαίνοντας τα εξής:

«Πέραν της στήριξης του πρωτογενούς τομέα, υποστηρίζουμε και τα παρακάτω βήματα, αυτά της μεταποίησης. Έχουμε μια σειρά επενδυτικών σχεδίων και στο νομό σας. Σχέδια μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, όχι μόνο τροφίμων, αλλά και άλλων, αναφέρθηκαν ήδη τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, μια σειρά επίσης δράσεων εξωστρέφειας. Η ΕΑΣ Λέσβου είναι μία από τις Ενώσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα ποιοτικής αναβάθμισης του ελαιόλαδου στη βάση της εμπορίας. Από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα καθήκοντα στο Υπουργείο δημιουργήσαμε ένα Εργαστήριο Ελέγχου και Πιστοποίησης Ελαιολάδου στα Χανιά και ένα δεύτερο στην Καλαμάτα και τώρα σε ένα δικό σας κτίριο εδώ στη Λέσβο κηρύσσουμε την έναρξη λειτουργίας το τρίτου Εργαστηρίου Ελέγχου και Πιστοποίησης Ελαιολάδου. Η ποιότητα θέλει υποστήριξη, θέλει πιστοποίηση, θέλει διασφάλιση. Δεν είναι απλά ένα όνομα και μια ταμπέλα. Χωρίς έλεγχο και υποστήριξη, δεν έχει διάρκεια η ποιότητα».

Ο Υπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΕΑΣ Λέσβου τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΚΑΠ 2014-2020. Επίσης επισκέφθηκε μονάδες παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου, καθώς και το Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook