Δεκαήμερη παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών έλαβε από την Ολομέλεια της Βουλής η προανακριτική επιτροπή που διερευνά την εμπλοκή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, καθώς έχει καθυστερήσει αρκετά το πόρισμα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για τους συγγενείς του πρώην υπουργού, το οποίο και αναμένεται μετά τις 10 Ιουνίου.

Παράλληλα, οι αργοί ρυθμοί ανταπόκρισης του ΣΔΟΕ στα αιτήματα της προανακριτικής για τα στοιχεία από τους ελέγχους των λογαριασμών που βρίσκονται στη «λίστα Λαγκάρντ» ήταν στο επίκεντρο επικρίσεων τόσο του προέδρου της Επιτροπής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, όσο και του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.

«Το αναμενόμενο πόρισμα από το ΣΔΟΕ καθυστερεί πάρα πολύ παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις που ασκούνται στο ΣΔΟΕ είναι πολύ μεγάλες. Διερωτώμαι ότι υπάρχουν χιλιάδες ονόματα ανθρώπων, υπάρχουν λίστες, τόσες εκκρεμότητες που αν για κάθε μία περίπτωση θέλει το χρόνο που κάνει για τα 4 πρόσωπα, τότε θέλουμε κάποιους αιώνες για να γίνει ο έλεγχος» ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Πάντως, ο κ. Μαρκογιαννάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραδώσει η Επιτροπή το πόρισμά της πριν να έχει στα χέρια της την έκθεση του ΣΔΟΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αντιλαμβάνεστε τον τραγέλαφο. Αν με έχουν χαρακτηρίσει ως τώρα ως πατριάρχη του κουκουλώματος, τώρα θα με λέγανε Πάπα του κουκουλώματος».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της επιτροπής χαρακτήρισε «μέγα λάθος να ασχολείται το κοινοβούλιο με τον έλεγχο ευθυνών μελών της κυβέρνησης», καθώς όπως είπε, «ο κάθε βουλευτής επηρεάζεται από το γεγονός ότι ανήκει σε ένα κόμμα και δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός», ενώ έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο όπου ο έλεγχος γίνεται από δικαστές.

Ευθύνες στο ΣΔΟΕ για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο έργο της Επιτροπής επέρριψε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. «Είμαστε τώρα στην 3η ή 4 αναβολή που ζητείται, αντιλαμβάνομαι ότι έχει λόγο που την ζητά η επιτροπή, αλλά από την ενημέρωση που είχαμε στη διάσκεψη προκύπτει ότι η επιτροπή ουσιαστικά βρίσκεται σε μια απαράδεκτη εξάρτηση ως προς την ολοκλήρωση του έργου της από το ΣΔΟΕ, το οποίο πριν από τις 10 Ιουνίου δεν θα έχει κατορθώσει να ελέγξει τους 4 συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook