Σε αναμμένα κάρβουνα φέρουν πληροφορίες να κάθονται τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, καθώς στην Οργάνωση επιδόθηκε διοικητικό πρόστιμο μαμούθ, ύψους 600.000 ευρώ, ως συνέπεια του σκανδάλου που αποκαλύφθηκε πέρυσι το καλοκαίρι με φερόμενο πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Μανόλη Γαβαλά.

Το πρόστιμο προέκυψε μετά την έρευνα που διενήργησε το ΣΔΟΕ στην Οργάνωση ως συνέπεια των καταγγελιών της ΟΑΣΝΗ για υπόθεση εικονικών τιμολογίων ύψους 294.000 ευρώ σχετιζόμενων με 380 τόνους σταφυλιών.

Τις ποσότητες αυτές εμφανίζεται, με βάση τα φερόμενα ως πλαστά τιμολόγια να είχε παραδώσει στο οινοποιείο της Ένωσης ο κ. Γαβαλάς και μέλη της οικογένειάς του όμως, με βάση τις καταγγελίες, δεν είχαν παραδοθεί τα σταφύλια αλλά είχαν κανονικά πληρωθεί.

Η ειδοποίηση για το πρόστιμο έφθασε από την Α\’ ΔΟΥ Ηρακλείου στην ΕΑΣΗ προ ημερών και κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει με το τεράστιο ποσό που σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο καλείται να πληρώσει η Ενωση και το οποίο φυσικά δε διαθέτει.

Ως γνωστόν οι εργαζόμενοι στην Οργάνωση έχουν μήνες να πληρωθούν και γι’ αυτό το λόγο πραγματοποίησαν προειδοποιητική στάση εργασίας, ενώ η Ενωση περιμένει αυτό το διάστημα να λάβει δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για να μπορέσει να αποπληρώσει ελαιοπαραγωγούς και παραγωγούς σταφυλιών που τους οφείλει χρήματα από πέρυσι το καλοκαίρι.

Μάλιστα, η όποια απόφαση για τις 600.000 του προστίμου πρέπει να παρθεί άμεσα, είτε καταβάλλοντάς το στο ακέραιο είτε πληρώνοντας ένα μέρος του ποσού και προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη εφόσον θεωρηθεί πως η ΕΑΣΗ αδικήθηκε από το πόρισμα του ΣΔΟΕ και την απόφαση της ΔΟΥ για το πρόστιμο. Αν τα δικαστήρια δικαιώσουν την ΕΑΣΗ θα της επιστραφεί το ποσό που κατέβαλε διαφορετικά θα κληθεί να πληρώσει και το υπόλοιπο μέχρι τις 600.000 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε πως ο προηγούμενος πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Ζαχαρίας Σπυριδάκης ήταν εκείνος που δημόσια είχε καταγγείλει τον κ. Γαβαλά για τα τιμολόγια, που έκοψε στο όνομά του και στο όνομα μελών της οικογένειάς του, για ποσότητες σταφυλιών που φέρεται να είχε παραδώσει στην Ένωση και που σύμφωνα με τον κ. Σπυριδάκη, ποτέ δεν κατέληξαν στο οινοποιείο της Οργάνωσης.

Πάνω σε αυτή τη σοβαρή κατηγορία ο Μανόλης Γαβαλάς είχε απαντήσει τότε, και μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πως πρόκειται για σκευωρία σε βάρος του λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έκανε μεγάλο «λάθος» και «γκάφα», που δημοσιοποίηση στοιχεία βιαστικά χωρίς να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο του επί των καταγγελιών σε βάρος του.

«Νομίζω ότι εδώ υπάρχει μια γκάφα από το ΣΔΟΕ, διότι μεσούσης της διαδικασίας έβγαλε στον αέρα ένα στοιχείο, το οποίο είναι και η ουσία του θέματος. Είναι πρωτάκουστο μια υπηρεσία όπως το ΣΔΟΕ να αγνοεί τα πάντα και τους πάντες χωρίς να αιτιολογεί που βρήκε αυτό το στοιχείο, ότι δηλαδή δε δώσαμε ούτε ένα κιλό σταφύλια στην Ένωση, όταν γνωρίζουν όλοι ότι η παραγωγή, την οποία έχουμε είναι συγκεκριμένη», είχε πει ο κ. Γαβαλάς.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ εμφάνισε μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι, στους εκπροσώπους του Τύπου, έγγραφα με τις εκτάσεις αμπελιών που διαθέτει η οικογένειά του, αλλά και τις ποσότητες σταφυλιών που παρέδωσε στην Οργάνωση και τα ποσά που αναλογούσαν σε αυτές, εξηγώντας πως όλα έγιναν νόμιμα και ως εκ τούτου θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του για να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια της οικογένειάς του και της ΕΑΣΗ.

Μάλιστα, ο κ Γαβαλάς αρνήθηκε τότε πως στο συμβούλιο της ΕΑΣΗ, από όπου και ξεκίνησε η διαρροή πληροφοριών για τα φερόμενα ως πλαστά τιμολόγια, είχε παραδεχθεί ενώπιον όλων πως πληρώθηκε τα βιολογικά σταφύλια που παρέδωσε προς 0,91 ευρώ το κιλό, όταν οι υπόλοιποι αγρότες εισέπραξαν για τα ίδια σταφύλια το ανώτερο 0,40 ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Σπυριδάκης, πολλές φορές και σε όλους τους τόνους είχε εξηγήσει πως η όλη υπόθεση προέκυψε όταν το μέλος της ΕΑΣΗ Γιώργος Γωνιανάκης παρουσίασε στοιχεία στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, που έδειχναν πως υπήρχαν εικονικά τιμολόγια χωρίς ζυγολόγια για ποσότητες βιολογικών σταφυλιών που φέρεται να παρέδωσε στην Ενωση ο κ. Γαβαλάς με τους δύο γιους του, χωρίς τίποτα από όσα φέρεται να ελέχθησαν στην επίμαχη συνεδρίαση όμως να έχει καταγραφεί στα πρακτικά.

Τα καταγγελλόμενα επιβεβαίωσαν στον κ. Σπυριδάκη, σύμφωνα με τον ίδιο, που εκείνη την ημέρα απουσίαζε από τη συνεδρίαση, μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης.

Έκτοτε και λόγω της ασθένειας του Μανόλη Γαβαλά το θέμα του σκανδάλου μπήκε στο περιθώριο, όχι όμως όπως φαίνεται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες που τώρα ζητούν γι’ αυτό να πληρώσει η ΕΑΣΗ ένα πολύ μεγάλο ποσό, ενώ είναι σε εξέλιξη και η διερεύνηση της υπόθεσης στο ποινικό της σκέλος, καθώς ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου Νίκος Μαρκάκης αναμένει το πόρισμα του ΣΔΟΕ, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ασκηθούν διώξεις.

πηγή goodnet

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook