Η αγωνία των αρχών, των φορέων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πρέβελη εκφράστηκε για μια ακόμα φορά σήμερα στην διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αγίου Βασιλειου κ. Γιάννη Πιπεράκη.

Οκτώ μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο φοινικόδασος Πρέβελη και ο απολογισμός των πεπραγμένων είναι φτωχός. Η αιτία αποδόθηκε στην εμπλοκή πολλών υπηρεσιών και στην ανυπαρξία ελέγχου με τα αποτελέσματα σήμερα να μην ικανοποιούν κανέναν.

Αν και από την πρώτη στιγμή εγκρίθηκαν γενναίες χρηματοδοτήσεις για την δημιουργία έργων προστασίας της περιοχής εν τούτοις βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των μελετών.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η σύσταση ενός φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται την περιοχή και θα μπορεί να κινείται ευέλικτα. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να ολοκληρωθεί η μελέτη του δήμου που ξεκίνησε από το 2002 και αφορά στην διαχείριση των επισκεπτών της περιοχής του Πρέβελη.

Η περιοχή που έχει κηρυχτεί αναδασωτέα είναι επισκέψιμη. Έχει περιφραχτεί με πλέγμα για την απαγόρευση της βόσκησης, ωστόσο εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οκτώ μήνες μετά δεν έχουν ακόμα απομακρυνθεί τα καμμένα κλαδιά.

Παράλληλα, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά την φύλαξη του χώρου, κάτι που θα γίνει το προσεχές διάστημα είτε από αγροφύλακες είτε από εθελοντικές οργανώσεις, αφού πρώτα οριοθετηθεί η περιοχή κατά πάσα πιθανότητα με την τοποθέτηση σχοινιών.

Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανόλη Όθωνα, ο οποίος ήταν παρών σε όλη την διάρκεια της σύσκεψης, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου οι φορείς και οι υπηρεσίες θα ξανασυναντηθούν προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

πηγή rethnea.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook