Λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη φορολογία των 18χρονων, ακόμη και στην περίπτωση που έχουν ετήσιο εισόδημα 1 ευρώ από τόκους καταθέσεων ενώ είναι συνδικαιούχοι με τους γονείς τους, έχει βρει το υπουργείο Οικονομικών και ετοιμάζεται να την καταθέσει στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύει Το Βήμα, όσοι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών είναι προστατεύομενα τέκνα (φοιτητές, φαντάροι κτλ.) δεν θα υποχρεωθούν εφέτος να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Ακόμη και αν έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, θα το δηλώσουν οι γονείς τους και αυτοί θα εξαιρεθούν της φορολογίας.

Τι ισχύει σήμερα

Όσοι έγιναν 18 ετών έως 31/12/2012 ακόμη και αν είναι μαθητές Λυκείου, φοιτητές ή φαντάροι υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση είτε έχουν εισόδημα είτε όχι. Μάλιστα, αν το παιδί έχει ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) πάνω από 2.900 ευρώ παύει να είναι προστατευόμενο μέλος της οικογένειας.
Σύμφωνα με το φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε αρχές Ιανουαρίου 2013 οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία για να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Θα υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα taxisnet.gr για κωδικούς πρόσβασης υποβολής δήλωσης. Ομως, θα πρέπει να πάνε ξανά στην εφορία αυτή τη φορά για να παραλάβουν κλειδάριθμο και να υποβάλλουν έως 30 Ιουνίου ηλεκτρονικά τη δήλωση


Η αλλαγή που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών

– Δεν θα υποβάλλουν φορολογική δήλωση όσοι είναι πάνω από 18 ετών και είναι προστατευόμενα τέκνα
– Δεν θα υποβάλλουν δήλωση τα προστατευόμενα τέκνα έστω και αν έχουν στο όνομά τους περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, ακίνητα κτλ.)
– Το τεκμήριο των παιδιών θα το επιβαρύνεται ο γονιός. Βασική προϋπόθεση όμως για να μην πληρώσει πρόσθετη φορολογία ο γονιός είναι να καλύπτει με τα πραγματικά του εισόδηματα τα τεκμαρτά.

Μεγάλο αγκάθι στην όλη διαδικασία αποτελούν τα εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς ή φορολογούνται στην πηγή με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης και από εφέτος είναι υ υποχρεωτικό να δηλωθούν σε κάθε περίπτωση στον κωδικό 659-660 της φορολογικής δήλωσης.

Σε αυτή την περίπτωση εντάσσονται και οι τόκοι καταθέσεων που στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς έχουν δηλώσει στην τράπεζα ως συνδικαιούχα μέλη τα παιδιά τους.

Τι ισχύει σήμερα

– Εάν υπάρχει εισόδημα έστω και 1 ευρώ από τόκους καταθέσεων θεωρείται εισόδημα και επιβαρύνεται ο νέος φορολογούμενος με τεκμήριο διαβίωσης
– Για ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ο 18άρης αποδείξεις 750 ευρώ (3.000 Χ 25%)
– Εάν δεν έχει συγκεντρώσει αποδείξεις θα πληρώσει φόρο 10% επί των αποδείξεων που λείπουν

Η αλλαγή που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών

Στην περίπτωση που το ετήσιο εισόδημα από τόκους καταθέσεων δεν ξεπερνά τις 3.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνεται ο 18αρης με το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή θα παραμείνει αφορολόγητος και θα συνεχίσει να είναι προστατευόμενο τέκνο.
Ωστόσο, φοιτητές που έχουν ετήσιο εισόδημα από εργασία έστω και 10 ευρώ ετησίως θα επιβαρύνονται με ελάχιστο τεκμήριο 3.000 ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τι σημαίνει για τον γονιό να σταματήσει το παιδί να θεωρείται προστατευόμενο μέλος; Κινδυνεύει να «χάσει» το οικογενειακό επίδομα, ενώ θα χάσει για εφέτος το αφορολόγητο των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που δεν θα είναι πλέον προστατευόμενο μέλος.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook