Ανακάμπτουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές των κηπευτικών και ιδιαίτερα του αγγουριού που τις προηγούμενες εβδομάδες είχε πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι παραγωγοί τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Πρέβεζα και την Κρήτη αναμένουν με αισιοδοξία την περίοδο του Πάσχα όπου παραδοσιακά (από το Σάββατο του Λαζάρου έως και την Μεγάλη Πέμπτη) η ζήτηση αυξάνεται και οι τιμές ανεβαίνουν.

Μάλιστα, την περίοδο εκείνη – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – η παραγωγή σε Φιλιατρά και Πρέβεζα θα είναι στην αιχμή της.

Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση, η τιμή στην τομάτα κυμαίνεται στο 1 ευρώ το κιλό (λίγο πιο χαμηλά στην Κρήτη), στο αγγούρι 60 λεπτά το ζευγάρι ενώ στις πιπεριές, η τιμή διαμορφώνεται στα 90 λεπτά/κιλό. Ειδικότερα, στην τομάτα άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι στις μεσογειακές χώρες οι τιμές είναι σε αυτά τα επίπεδα, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Ευρώπη δεν βοήθησαν την παραγωγή των χωρών αυτών.

Επίσης, ένα ακόμα θετικό στοιχείο για την πορεία των τιμών, σε τομάτα και αγγούρι αποτελεί το γεγονός ότι τον Μάιο, ξεκινάει σταδιακά και η τουριστική περίοδος στα νησιά. Αυτό, εκτιμούν οι παραγωγοί, θα αυξήσει επιπλέον τη ζήτηση.

Κρήτη

Για την πορεία και τις εκτιμήσεις της αγορά των κρητικών κηπευτικών προϊόντων μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντώνης Ζαχαριαδάκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Οι τιμές αυτή την περίοδο είναι μέτριες. Η μέση τιμή παραγωγού στην τομάτα είναι στα 90 λεπτά/κιλό, η οποία είναι μια μέτρια τιμή. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και η τιμή στην πιπεριά ενώ στο αγγούρι η τιμή κυμαίνεται στα 65 λεπτά/κιλό».

Και καταλήγει: «Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι αυτές τις ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν είχαμε αρκετά αυξημένη παραγωγή και εκτιμούμε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε μείωση της παραγωγής η οποία θα δημιουργήσει έλλειψη στην αγορά και ίσως αυξηθούν λίγο ακόμα οι τιμές. Για την περίοδο του Πάσχα όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει άνοδος των τιμών».

Πρέβεζα

Για την πορεία της συγκομιδής, των τιμών αλλά και τις εκτιμήσεις ενόψει του Πάσχα στην περιοχή της Πρέβεζας, μίλησε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου, κ. Γιάννης Σολδάτος: «Όσον αφορά τις τιμές πάμε καλά. Την περίοδο αυτή η παραγωγή εστιάζεται στην τομάτα και το αγγούρι. Το αγγούρι πριν από μερικές ημέρες είχε πέσει πολύ χαμηλά στα 7 με 10 λεπτά/κιλό αλλά “επέστρεψε” στα 25 λεπτά/κιλό. Οι τομάτες κυμαίνονται από 1 με 1,20 ευρώ το κιλό. Ενόψει του Πάσχα η συγκομιδή – λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν – έδειχνε ότι θα πήγαινε πίσω αλλά σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα όλα δείχνουν ότι οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν να συγκομίζουν στην ώρα τους. Οπότε δεν εκτιμώ ότι θα παρατηρηθεί κάποια έλλειψη στην αγορά το Πάσχα. Ειδικά φέτος που το Πάσχα είναι και αργά, στις 5 Μαΐου».

Και πρόσθεσε: «Τις ημέρες εκείνες στην Πρέβεζα θα έχει ξεκινήσει το 90% της παραγωγής. Συνήθως οι τιμές ανεβαίνουν από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη».
Τέλος σημειώνει: «Παρατηρούμε επίσης το εξής ότι από την 1η έως τις 15 κάθε μήνα η αγορά κινείται κανονικά. Το δεύτερο 15νθήμερο που τελειώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις πέφτουν οι τιμές αφού μειώνεται και η ζήτηση. Γι’ αυτό παρουσιάζονται και αυτού του είδους οι διακυμάνσεις που αναφέραμε πριν για το αγγούρι».

Πελοπόννησος

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Λυκουνός, παραγωγός από τα Φιλιατρά μας αναφέρει: «Μέχρι τώρα οι τιμές στο αγγούρι δεν πήγαιναν πολύ καλά αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν πάλι μια ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα, η τιμή για εξαγωγή στην Βουλγαρία είναι στα 55 με 60 λεπτά/κιλό το ζευγάρι ενώ στην Ελλάδα η τιμή για το ζευγάρι κυμαίνεται στα 40 λεπτά/κιλό».
Σχετικά με την πορεία της παραγωγής ο κ. Λυκουνός υπογραμμίζει ότι: «σε σχέση με άλλες χρονιές είναι μπροστά και τα φυτά είναι πιο αναπτυγμένα. Ενόψει Πάσχα είμαστε αισιόδοξοι διότι είναι αργά και θεωρούμε ότι ίσως και τα κρητικά προϊόντα θα είναι λιγότερα. Επίσης, λόγω του καλού καιρού τον Μάιο θα υπάρχει μια ζήτηση αφού θα ξεκινήσει ο τουρισμός στα νησιά. Τον Μάιο μάλιστα θα βρισκόμαστε στην κορύφωση της παραγωγής μας αφού και τα πιο όψιμα θερμοκήπια θα έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή. Επίσης ξεκίνησε σιγά – σιγά και η παραγωγή τομάτας στα Φιλιατρά. Στην λαχαναγορά της Αθήνας οι παραγωγοί πωλούν μέχρι 1,40 ευρώ το κιλό τα μονόσειρα τελάρα (καθαρά για τον παραγωγό περίπου στα 80 λεπτά/κιλό). Το καλό και για την τομάτα είναι ότι υπάρχει ζήτηση για εξαγωγή στην Βουλγαρία οπότε θα κάνουμε και αρκετές εξαγωγές».

agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook