Ένα Λαογραφικό μουσείο εγκαινίασε την Κυριακή 14 Απριλίου ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας «Το Κέντρο της Κρήτης», με αντικείμενα και εργόχειρα των περασμένων αιώνων.
Για τη δημιουργία του μουσείου χρειάστηκε να δουλέψουν εθελοντικά, περισσότερα από 20 άτομα, για περίπου τρεις μήνες, με σκοπό να διαμορφώσουν ένα χώρο κατάλληλο ώστε να φιλοξενήσει αντικείμενα από τις περασμένες γενιές.
Μετά τη διαμόρφωση του χώρου, σειρά είχε η συγκέντρωση των αντικειμένων και φυσικά ο στολισμός τους, ανά κατηγορία. Η πλειοψηφία των αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν ήταν ιδιοκτησία των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας. 
Τα μέλη του Συλλόγου παρέλαβαν τα αντικείμενα με τη μορφή δανεισμού και υπέγραψαν με το κάθε δανειστή έγγραφο συμφωνητικό, το οποίο αναφέρει ότι μπορεί ο κάτοχος τους να τα λάβει πίσω, όποτε το θελήσει. 
Αυτό έγινε με σκοπό να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοπιστία, ώστε ο κάτοχος κάθε αντικειμένου να εμπιστευτεί να το αφήσει στο χώρο του μουσείου, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες απώλειας του.
Σε κάθε αντικείμενο, τοποθετήθηκε ετικέτα με πληροφορίες όπως το όνομα, το έτος κατασκευής και ο δανειστής του. Μελλοντικά, θ’ αναφερθούν πληροφορίες με την ιστορία και τον τρόπο χρήσης κάθε αντικειμένου.
Ανάμεσα στα εκατοντάδες αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει: αργαλειό, υφαντά εργόχειρα, ποδοκίνητη ραπτομηχανή, παλιά έπιπλα, σοφράδες, βολόσυρους, νταμιτζάνες, κατσούνες, σωμάρια, αλέτρια, ζυγούς, ζεύλες, σαράκες, θρινάκια, κάσους, ξυλογαϊδάρες, πέτρινους μύλους, πλύστρες, λίχνους, παλιά νομίσματα, παλιές κορνίζες και άλλα πολλά.
Στόχος του συλλόγου είναι, αφενός η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς καταγράφοντας την λαογραφία του τόπου, και αφετέρου ένας επιπλέον τρόπος προσέλκυσης εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού με σκοπό την ανάδειξη του χωριού!
Το μουσείο στεγάζεται στα γραφεία του Συλλόγου και θα είναι επισκέψιμο για ομαδικές ξεναγήσεις, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο τηλέφωνο 6981279303 (Γιάννης).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook