Απεριόριστες και χαμηλές δόσεις για τους μικρο-οφειλέτες του Δημοσίου προβλέπει το σχέδιο του υπουργείο Οικονομιών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από την πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, η ελάχιστη δόση για τις χαμηλές οφειλές αναμένεται να αρχίζει από 15 ευρώ για χρέη κάτω των 5.000 και κάθε φορά θα εξαρτάται από το μηνιαίο εισόδημα του οφειλέτη.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν τα μέσα να πληρώσουν την υποχρέωση, ενώ, όσοι οφείλουν πάνω από 50.000, ευρώ θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο με υπογραφή λογιστή και συνεγγυητές.

Οι εν λόγω μειώσεις θα αρχίζουν από 20%, για όσους καταβάλλουν τα χρέη σε 48 δόσεις, και θα κλιμακώνονται έως και 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μια δόση.

Σε κάθε περίπτωση, οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 11:00 όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Τι περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση:

Οι μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων ανέρχονται σε 48 και θα είναι ισόποσες εκτός της τελευταίας

Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 31-12-12. Οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν το 2013 μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ ή 75.000 θα εντάσσονται στη ρύθμιση μόνο αν υπογράψει λογιστής για την ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων.

Μείωση των προσαυξήσεων για όλους τους οφειλέτες. Οι μειώσεις θα ξεκινούν από 20% για όσους καταβάλουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις και θα κλιμακώνονται έως 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μία δόση.

Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δηλαδή θα πρέπει να προσημειώνουν τα ακίνητά τους ή να έχουν τραπεζικές εγγυητικές επιστολές.

Και για τις δύο ρυθμίσεις το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέλθει σε 8 ποσοστιαίες μονάδες συν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή περίπου στο 8,75%.

Από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία και όσες έχουν κατ\’ επανάληψη ενταχθεί σε άλλες, αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook