Σήμερα ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες του το 17ο συνέδριο Economist που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με συμμετοχή 500 συνέδρων, εκπροσώπων της επιχειρηματικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής χώρας.

Ο επικεφαλής της WIND Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής στην τοποθέτηση που έκανε το πρωί στη διάρκεια του φόρουμ με θέμα «Αναμορφώνοντας την Ελλάδα για να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη, την εργασία και την ανταγωνιστικότητα» τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα μοντέλα, οι συνταγές, οι στρατηγικές, ακόμη και οι άνθρωποι που στο παρελθόν ήταν επιτυχημένα, πρέπει τώρα να αμφισβητηθούν.

«Η επιτυχία στο παρελθόν κάθε άλλο παρά εγγυάται την μελλοντική επιτυχία, είπε ο κ. Ζαρκαλής, «καθώς το κριτήριο επιτυχίας πλέον είναι η ικανότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια είναι σαφής η διάκριση μεταξύ επιχειρήσεων που αντεπεξέρχονται με επιτυχία στις προκλήσεις και επιχειρήσεων που έδειξαν αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν ή να βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας» ανέφερε στους συνέδρους ο κ. Ζαρκαλής, φέρνοντας τη WIND ως παράδειγμα οργανισμού που κέρδισε τη μάχη της κρίσης.

«Το 2009, δε γνωρίζαμε όλες τις εξελίξεις που έμελε να βιώσουμε στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, ξέραμε όμως ότι έπρεπε να αλλάξουμε και να προετοιμαστούμε για το χειρότερο δυνατό σενάριο» τόνισε ο επικεφαλής της WIND. «Το διάστημα που μεσολάβησε, οι αλλαγές στη WIND ήταν πολλές, δύσκολες αλλά αναγκαίες. Προχωρήσαμε σε δύο αναδιαρθρώσεις χρέους που οδήγησαν τελικά και σε αλλαγή μετόχων. Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που απέκτησαν την εταιρεία στο τέλος του 2010 πίστεψαν όχι μόνο στις προοπτικές της WIND αλλά και στις δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και επένδυσαν στην εξαγορά αυτή 800€ εκατομμύρια, κάνοντας τη μεγαλύτερη ξένη ιδιωτική επένδυση στη χώρα μας από την αρχή της κρίσης» δήλωσε στην ομιλία του ο Νάσος Ζαρκαλής.

Οι επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις χρέους μηδένισαν τον δανεισμό της WIND, ωστόσο η εταιρεία προχώρησε και σε δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εγχώριας ύφεσης: «Αλλάξαμε πλήρως το επιχειρηματικό μας μοντέλο. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των δομών, ο έλεγχος του κόστους σε κάθε επιμέρους δραστηριότητα της WIND είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το λειτουργικό μας κόστος κατά 40% και παράλληλα να αποκτήσουμε σημαντική ρευστότητα ώστε να χρηματοδοτούμε τις ετήσιες επενδύσεις μας από ίδια κεφάλαια. Αποκαταστήσαμε έτσι πλήρως την ανταγωνιστικότητά της WIND στην αγορά, φροντίζοντας να περάσουμε το όφελος στον καταναλωτή. Η μείωση των τιμών μας την τελευταία 3ετία άγγιξε το 30%».

Η ανάκαμψη της WIND είχε θετική επίδραση και στην ελληνική οικονομία, καθώς το 2011 ξεκίνησε τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου της υλοποιώντας μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας, που συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς. Κατά μέσο όρο οι ετήσιες επενδύσεις της WIND ξεπερνούν τα 60€ εκατομμύρια ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχει επενδύσει από ίδια κεφάλαια πάνω από 200€ εκατομμύρια.

Κλείνοντας την παρέμβαση του στο συνέδριο Economist, o Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής ανέφερε ότι η ιστορία της WIND είναι επίκαιρη τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για πολλές άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα: «Μοιράζομαι μαζί σας μια εμπειρία που δείχνει ότι υπάρχει διέξοδος, ακόμη και στο δύσκολο περιβάλλον που ζούμε, αρκεί να ανταποκριθούμε στις νέες, διαφορετικές και αυξημένες ευθύνες μας».

Το 17ο συνέδριο Economist πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 15 & 16 Απριλίου με θέμα “Europe Unbound. Overcoming stagnation: Re – Igniting Greece’s potential”. Η WIND Ελλάς ήταν για 4η χρονιά Χορηγός & Επίσημος Πάροχος Τηλεπικοινωνιών της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook