Πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκατομμυρίων ευρώ επιτεύχθηκε το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,348 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 995 εκατομμύρια ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 10,721 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 158 εκατομμύρια ευρώ.

Υστέρηση 260 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ

Οι κατηγορίες εσόδων οι οποίες παρουσίασαν υστέρηση είναι από ΦΠΑ κατά 260 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 126 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών. Η υστέρηση στους λοιπούς έμμεσους φόρους φθάνει τα 144 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων παρουσίασε υστέρηση κατά 55 εκατ. ευρώ.

Υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από φόρους εισοδήματος κατά 31 εκατ. ευρώ ή 1,5%, από φόρους περιουσίας κατά 101 εκατομμύρια ευρώ (16,6%), από έμμεσους φόρους παρελθόντων Οικονομικών ετώμν κατά 99 εκατομμύρια ευρώ (75,8%), κυρίως λόγω καθυστερημένων πληρωμών ΦΠΑ.

Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 213 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μικροσκόπιο η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην υστέρηση εσόδων από τον ΦΠΑ, είπε ότι στην επόμενη επίσκεψη των εταίρων, η κυβέρνηση θα επισημάνει ότι απαιτείται επαναξιολόγηση και θα ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Αυτό που αποτυπώνεται στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του τριμήνου είναι ότι η Ελλάδα με σκληρή δουλειά και υψηλό κοινωνικό κόστος συνεχίζει την πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας, εξυγίανσης και προσαρμογής, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο υπουργός, η επισήμανση για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ δεν θα αφορά μόνο τον τομέα της εστίασης.

«Αλλαγές πρέπει να γίνουν και σε πολιτικές που φαίνεται να μην αποδίδουν, όπως η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Σταϊκούρας, περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει διορθώσεις.

Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει δημόσια τον προβληματισμό της για πτυχές της πορείας των εσόδων, ιδίως στο σκέλος των έμμεσων φόρων, είπε.

Η κριτική των κομμάτων

Σχολιάζοντας τα μεγέθη που παρουσίασε η κυβέρνηση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ανήσυχος για τα στοιχεία.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε τους ρυθμούς ύφεσης αλλά και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία, «δείγμα ότι ο προϋπολογισμός δεν έκανε λογικές υποθέσεις σε σχέση με την ανάπτυξη και την ανεργία» όπως, χαρακτηριστικά, δήλωσε. «Αυτή η ανεργία δημιουργεί προβλέψεις ότι ο προϋπολογισμός και τα ελλείμματα δεν θα είναι αυτά που έχετε προβλέψει», δήλωσε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, έσπευσε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν τρέχει με την αναμενόμενη ταχύτητα, αντίστοιχα δεν τρέχει με τους ρυθμούς που επιβάλλει το δημοσιονομικό σοκ ούτε και το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει το Δημόσιο προς τρίτους.

Την ανάγκη να διοχετευθούν χρήματα στην αγορά, μέσω της επιστροφής των φόρων και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που οφείλει το Δημόσιο, επισήμανε και ο βουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Μπέζας.

«Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση αλλά και οι αριθμοί που μας παρουσιάζετε» δείχνουν εικόνα ανησυχητική, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς και εκτίμησε ότι η ρύθμιση για τις 48 δόσεις αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο δεν θα δώσει αποτελέσματα.

«Φόροι τρώνε τους φόρους» επισήμανε για την υστέρηση στα έσοδα από έμμεσους φόρους ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής.

«Η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου δεν είναι ικανοποιητική», παρατήρησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη και πρόσθεσε ότι πρέπει το ταχύτ

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook