Την επιβολή κυρώσεων στη Χρυσή Αυγή ή ακόμη και την απαγόρευσή της συστήνει ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.

Στη σχετική έκθεσή του ο επίτροπος αναφέρει ότι το κόμμα έχει ρατσιστική, αντισημιτική και ομοφοβική ρητορική και πως ορισμένα από τα μέλη και τους υποστηρικτές του συμμετείχαν σε επιθέσεις κατά των μεταναστών.

Συγκεκριμένα, ο Μούιζνιεκς υποστηρίζει πως σε πολιτικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή, που εμπλέκονται σε εγκλήματα, θα πρέπει να επιτρέπεται να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις ή η απαγόρευσή τους.

«Η Χρυσή Αυγή αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τη δημοκρατία στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή της σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο έχει υπάρξει μέχρι σήμερα εντελώς ακατάλληλη», είπε ο επίτροπος στο Reuters.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, απαντώντας στον Μούιζνιεκς η κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο ρατσισμός παραμένει περιθωριακό φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία και πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού είναι πολύ «περίπλοκη» για λόγους λειτουργίας του δημοκρατικού συστήματος.

Κόλαφος η Εκθεση για Αστυνομία, ακόμη και τον Πρωθυπουργό

Δεν είναι η βία της Δεξιάς και της Αριστεράς ένα και το αυτό, τονίζει ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος μίλησε στο «Βήμα» με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσής του για την Ελλάδα, σήμερα Τρίτη. Αντίθετα προς την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η βία είναι ίδια απ\’ όπου κι αν προέρχεται, ο Νιλς Μούιζνιεκς τονίζει ότι η ρατσιστική βία, η βία που συχνά προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή, «είναι ένα διαφορετικό είδος βίας, πιο σοβαρής διότι αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία».

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση στην Ελλάδα το ότι ο κόσμος ευτελίζει την έκταση της ρατσιστικής βίας» μας λέει τηλεφωνικά από την έδρα του στο Στρασβούργο. Ο κ. Μούιζνιεκς θεωρεί τη ρατσιστική βία ως τη μεγαλύτερη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας.

Μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος η Χρυσή Αυγή

«Τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται υπερβολικά στα σχόλιά μου για τη Χρυσή Αυγή» προσθέτει αναφερόμενος στην προτροπή που περιέχει η έκθεσή του προς τις ελληνικές αρχές να βρουν μια φόρμουλα για να θέσουν εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή. «Αλλά ακόμη κι αν η Χρυσή Αυγή απαγορευόταν αύριο, το πρόβλημα της ρατσιστικής βίας θα συνέχιζε να υπάρχει. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί μόνο ένα μέρος του προβλήματος αυτού το οποίο απαιτεί συνολική αντιμετώπιση – εφαρμογή νομοθεσίας που συχνά μένει στα χαρτιά, ρόλος Αστυνομίας, γενικότερη μεταναστευτική πολιτική…».

Το νέο στοιχείο στην παρούσα έκθεση σε σχέση με τις προηγούμενες είναι η έκταση της ρατσιστικής βίας. «Το πρόβλημα περιγράφεται στις εκθέσεις μας εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, όμως τώρα συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα». Το πρώτο που συστήνει ο κ. Μούιζνιεκς είναι να πάψει σε πολιτικό επίπεδο η άμεση ή έμμεση ενθάρρυνση τέτοιων πράξεων. «Πρέπει όλοι οι πολιτικοί να στείλουν τα σωστά μηνύματα» λέει.

Για παράδειγμα, στην έκθεσή του ο επίτροπος στηλιτεύει δήλωση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά τον Νοέμβριο 2012 για «ανακατάληψη» των κέντρων των πόλεων που έχουν «καταληφθεί» από μετανάστες και έχουν παραδοθεί στις «παράνομες δραστηριότητές τους» όπως και δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια τρεις μήνες νωρίτερα ότι εξαιτίας της παράνομης μετανάστευσης «η χώρα χάνεται… Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας».

Στην έκθεσή του, ο κ. Μούιζνιεκς – που επισκέφθηκε την Ελλάδα στα τέλη Ιανουαρίου – τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη να καταπολεμηθεί η ατιμωρησία των δραστών εγκλημάτων μίσους και εκφράζει την απογοήτευσή του ότι ελάχιστοι οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και ακόμη λιγότεροι τιμωρούνται.

Μιλώντας στο «Βήμα», ο επίτροπος εξηγεί τις κυριότερες συστάσεις προς τις ελληνικές αρχές: «Να στήσουν έναν μηχανισμό παραπόνων για τη συμπεριφορά των αστυνομικών, να λύσουν το θέμα της ιθαγένειας των παιδιών μεταναστών μακροχρόνιας διαμονής και να καταργήσουν το τίμημα των 100 ευρώ για τις μηνύσεις εναντίον δραστών ρατσιστικών εγκλημάτων».

Συμπεριφορά αστυνομικών

Θυμίζουμε ότι ο μηχανισμός παραπόνων για τη συμπεριφορά αστυνομικών αποτελεί πάγιο αίτημα σειράς επιτρόπων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όμως οι ελληνικές αρχές είτε κωφεύουν είτε στήνουν μηχανισμούς όχι ανεξάρτητους, όπως τους συστήνεται, αλλά εξαρτημένους από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στους οποίους οι κρίνοντες ουσιαστικά κρίνουν τον εαυτό τους.

Χαρακτηριστικό του ύφους της ελληνικής απάντησης στην έκθεση του επιτρόπου είναι ο ισχυρισμός ότι όλα βαίνουν καλώς στα κέντρα κράτησης μεταναστών – ακριβώς τη στιγμή που οι «φιλοξενούμενοί» τους βρίσκονται σε απεργία πείνας στην Κόρινθο και στην Αμυγδαλέζα διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους – καθώς και στη διαδικασία χορήγησης ασύλου – ενώ πρόσφατα είδαν τη δημοσιότητα σκηνές ντροπής στην Πέτρου Ράλλη όπου κατατίθενται οι αιτήσεις από τους πρόσφυγες.

Στην έκθεσή του, ο επίτροπος προτείνει επίσης διάφορες φόρμουλες για την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής: με βάση το άρθρο 4(β) της Διεθνούς Σύμβασης του 1966 για την Κατάργηση κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων (ICERD), την οποία η Ελλάδα επικύρωσε το 1970, ή την ερμηνευτική έκθεση (παράγραφος 10) που αφορά τη θέση της ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία μέσω του Νόμου (Επιτροπή της Βενετίας). Τονίζει ότι υπάρχει προηγούμενο: η απαγόρευση του κόμματος «Τυραννοκτόνοι» από τον Αρειο Πάγο τον Απρίλιο 2012.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του προς «Το Βήμα», ο κ. Μούιζνιεκς λέει ότι το γραφείο του θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ζητήματα όπως «η ενίσχυση του ειδικού εισαγγελέα για τον ρατσισμό που, προς το παρόν, είναι ένας μερικούς απασχόλησης για ολόκληρη την Αττική και η πορεία των διώξεων μελών της Χρυσής Αυγής» και ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με τις ελληνικές Αρχές.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αποστιγματίζει ξεδιάντροπα τον νεοναζισμό

Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι η έκθεση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει όσα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έχει επανειλημμένα τονίσει: ότι «η δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, η ανοχή απέναντί της, η διάχυση των απόψεών της σε άλλα κόμματα και σε μηχανισμούς του κράτους, αλλά και η \”εφαρμογή\” των δογμάτων της από «όργανα επιβολής του νόμου, που ενεργούν με ρατσιστικά κίνητρα ή εναντίον των δημοκρατικών αρχών, αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία».

Παρατηρεί ακόμη ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε διαπιστώσεις προφανείς, που έχουν διατυπωθεί κατ\’ επανάληψη, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι ότι «οι λύσεις δεν μπορούν να είναι προϊόν συναισθηματικών αντιδράσεων».

«Η κυβέρνηση, δηλαδή, κατηγορεί τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για …συναισθηματισμό», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «την ίδια στιγμή,αποστιγματίζει ξεδιάντροπα τον νεοναζισμό, αναγνωρίζοντας τη Χρυσή Αυγή ως \”έκφραση λαϊκής απογοήτευσης και διαμαρτυρίας εναντίον σκληρών, αν και αναγκαίων, μέτρων λιτότητας\”».

Χ.Α. για επίσκεψη Μούιζνιεκς: Ο μόνος ρατσισμός είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων

Σκληρή κριτική στην επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς άσκησε η Χρυσή Αυγή, σχολιάζοντας πως «ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα μας είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων» και προσθέτοντας πως εάν ο κ. Μούιζνιεκς δεν σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, «τότε για εμάς είναι ανεπιθύμητος»

Σκληρή κριτική στην επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς άσκησε η Χρυσή Αυγή, σχολιάζοντας πως «ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα μας είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων» ενόσω η «ελληνική κοινωνία ασφυκτιά από την εγκληματική δράση συμμοριών αλλοδαπών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής:

«Η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά από την εγκληματική δράση συμμοριών αλλοδαπών, από αλβανούς και γεωργιανούς ληστές με καλάσνικοφ, από αφγανούς που δολοφονούν εν ψυχρώ με μαχαίρια και το κράτος τους αφήνει ελεύθερους.

»Ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα μας είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων. Αν δεν σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτό το μείζον εθνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα ο ευρωπαίος επίτροπος, τότε για εμάς είναι ανεπιθύμητος».

Στο πλαίσιο της επίσημης τετραήμερης επίσκεψής του στη χώρα μας, ο κ. Μούιζνιεκς θα επισκεφτεί φυλακές, αναμορφωτήρια ανηλίκων και κέντρα κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ενώ παράλληλα αναμένεται να συναντηθεί με μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων προκειμένου να σχηματίσει εικόνα για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας που παρατηρούνται στην Ελλάδα

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook