Να επανεξεταστούν οι περιπτώσεις χορήγησης επιδοτήσεων και προμηθειών στο Δημόσιο, με τιμολόγια offshore, καθώς και με εταιρείες που συμβάλλονται με offshore μέσω καταπιστευμάτων, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεώργιος Σούρλας από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σούρλας, η αναγκαιότητα αυτή, προκύπτει από το γεγονός ότι από ελέγχους του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκαν υπερτιμολογήσεις ακόμη και πάνω από 2000% καθώς και η έκδοση εικονικών τιμολογίων από offshore εταιρείες και βάσει αυτών έγιναν επιδοτήσεις.

Παραδείγματα

Ενδεικτικά αναφέρεται εταιρεία που προμηθεύτηκε από την Ισπανία μηχάνημα η πραγματική αξία του οποίου ανερχόταν σε 4 εκατ. δρχ., ωστόσο με τιμολόγιο που εξέδωσε offshore εταιρεία στα νησιά Μan τιμολογήθηκε στα 174 εκατ. δρχ. Βάσει αυτού του τιμολογίου πήρε επιδότηση 79 εκατ. δρχ., δηλαδή πλήρωσε το μηχάνημα 4 εκατ. δρχ. και καρπώθηκε 75 εκατ.

Επιχειρηματίας, επ\’ ονόματί του οποίου offshore εταιρεία εξέδωσε τιμολόγιο για μηχάνημα αξίας 18 εκατ. δρχ. το οποίο ποτέ δεν αγόρασε, πήρε επιδότηση 7,2 εκατ. δρχ.

Μηχανική βαλβίδα καρδιάς, το πραγματικό κόστος αγοράς της οποίας, όπως προκύπτει από το τιμολόγιο, ανέρχονταν σε 1.225 ευρώ, τιμολογήθηκε από offshore εταιρεία και την προμήθευσαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ. Το ίδιο έγινε και με εκατοντάδες άλλα μηχανήματα.

Εκτός από τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος οι offshore εταιρείες χρησιμοποιούνταν από επιχειρηματίες για υπερτιμολογήσεις και έκδοση εικονικών τιμολογίων προκειμένου να καρπωθούν με τις επιδοτήσεις πολλαπλάσια ποσά από αυτά που δικαιούνταν.

Μετά από όλα αυτά, τόνισε ο κ. Σούρλας, επιβάλλεται να αποκαλυφθούν τα κυκλώματα που καταλήστεψαν το Δημόσιο, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να επιστρέψουν τα χρήματα που καταχράστηκαν. «Να πληροφορηθούμε πόσα από τα δεκάδες δισ. που χορηγήθηκαν από τα τέσσερα πλαίσια στήριξης, πήγαν για επενδύσεις και πόσα στις τσέπες ορισμένων».

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook