Διαστάσεις μάστιγας φαίνεται ότι έχει πάρει τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο των κακοπληρωτών ενοικιαστών επαγγελματικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη. Τα πινάκια των δικαστηρίων είναι καθημερινά φορτωμένα με δεκάδες υποθέσεις ιδιοκτητών, που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για οφειλές μηνών ή και άνω του ενός έτους!

"Σε καθημερινή βάση, τα πινάκια του Μονομελούς Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου είναι συνολικά φορτωμένα με περίπου 120-140 υποθέσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως εμπορικά καταστήματα και δευτερευόντως γραφεία", επισημαίνει στο NewsIt ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βορείου Ελλάδος (ΕΝΙΑΘ), Κωνσταντίνος Χαϊδούτης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο NewsIt, χτες εμφανίστηκε ιδιοκτήτης που ενοικιαστής του όφειλε συνολικά 18 μισθώματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις όπως καταγγέλει μαζεύουν τον οικιακό ή επαγγελματικό εξοπλισμό και εξαφανίζονται μέσα στη νύχτα για να μην πληρώνουν.

Αρχικά, οι ιδιοκτήτες πάγωσαν τα ενοίκια, λόγω της κρίσης. Σε δεύτερη φάση αναγκάστηκαν να μειώσουν το ήδη παγωμένο μίσθωμα. Και μετά, φτάσαμε στο σημείο που ο ενοικιαστής δεν τούς πλήρωνε καθόλου, με το επιχείρημα ότι "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος". Πολλοί ενοικιαστές σηκώθηκαν και έφυγαν νύχτα και οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν να κυνηγάνε έναν Φαντομά. Οι περιπτώσεις αυτές αυξάνονται διαρκώς", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαϊδούτης. Εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί αυτό από τα δεκάδες εμπορικά καταστήματα κατά μήκος των εμπορικών οδών, που έχουν αναρτήσει ενοικιαστήρια, αλλά παραμένουν επί μήνες ανοίκιαστα.

Εκτός από τα οφειλόμενα ενοίκια αφήνουν πίσω τους και απλήρωτους λογαριασμούς κοινωφελών οργανισμών και κοινόχρηστα. Παράλληλα κακοπληρωτές υπάρχουν και στις κατοικίες, αν και εκεί το φαινόμενο έχει πολύ μικρότερες διαστάσεις.

Στην κατοικία, τα οφειλόμενα ενοίκια δεν υπερβαίνουν συνήθως τους τρεις ή τέσσερις μήνες, καθώς οι πολίτες κάνουν ό,τι μπορούν για να "κόψουν" από αλλού, προκειμένου να διατηρήσουν τη στέγη τους δικαιολογητικά!.

newsit.gr