Τα μπόνους για τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη των τραπεζών θα αποκτήσουν πλαφόν ήδη από το 2014, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πακέτο μεταρρυθμίσεων για τον τραπεζικό τομέα με στόχο την ενίσχυση του τομέα ενόψει μελλοντικών κρίσεων.

«Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδοτεί ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να καταστήσουμε το χρηματοοικονομικό σύστημα πιο ασφαλές και πιο διαφανές», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Είναι μια καλή είδηση για εκατοντάδες εκατομμύρια αποταμιευτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Βάσει των μέτρων που προβλέπονται, τα επιδόματα των τραπεζικών στελεχών δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τους μισθούς τους για ένα ή δύο έτη, αλλά με την ρητή έγκριση των μετόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Οι κανόνες για τα μπόνους των τραπεζικών θα ενσταλάξουν εντιμότητα και διαφάνεια και θα συμβάλλουν σε μια αλλαγή στον τραπεζικό πολιτισμό», υποστήριξε ο επικεφαλής διαπραγματευτής αυτής της δέσμης μέτρων, ο Αυστριακός Ότμαρ Κάρας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος. «Δίνουμε το παράδειγμα σήμερα σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι περιορισμοί στα επιδόματα εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων για να αποθαρρύνονται οι ριψοκίνδυνες συμπεριφορές από μέρους των τραπεζών και να αποφευχθεί μια δυνητική επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008. Με το πακέτο μέτρων αυτό, η Ε.Ε. θα πληροί πλέον τους κανόνες της λεγόμενης συμφωνίας Βασιλεία III για τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Μεταξύ άλλων τα μέτρα προβλέπουν μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υψηλότερο λόγο ιδίων κεφαλαίων καθώς και την ανάγκη να διαθέτουν «καλύτερης ποιότητας» (tier 1) κεφάλαια σε ποσοστό 8% τουλάχιστον. Ακόμα, θα πρέπει να διαβιβάζουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διάφορες πληροφορίες (αποτελέσματα χρήσεων, καταβληθέντες φόροι, αριθμός υπαλλήλων κ.ά.).

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε τους νέους κανόνες «ζήτημα δικαιοσύνης». «Εάν ζητείται από τους φορολογούμενους να πληρώσουν το λογαριασμό της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και οι τράπεζες πρέπει να κάνουν μια συνεισφορά», σημείωσε.

Το αποτέλεσμα καλωσόρισε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος εκπροσώπησε τα κράτη-μέλη στην διαπραγμάτευση καθώς η Ιρλανδία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ. Οι νέοι κανόνες «θα εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν σε μελλοντικά χρηματοοικονομικά σοκ», εκτίμησε ο Νούναν.

Η συμφωνία υπόκειται σε έγκριση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά αυτό θεωρείται απλώς τυπική διαδικασία. Η Βρετανία, η οποία ανησυχούσε για την εξασθένιση της θέσης του Σίτι του Λονδίνου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν η μόνη η οποία αντιστεκόταν μέχρι τέλους στην απόφαση να τεθούν όρια στα μπόνους των ανώτατων στελεχών των τραπεζών και των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα.

Οι μειοψηφούντες ευρωβουλευτές εξέφρασαν φόβους ότι οι νέοι κανόνες οδηγούν σε «στρεβλώσεις του ανταγωνισμού», σε βάρος μάλιστα των ευρωπαϊκών τραπεζών και προς όφελος εκείνων σε άλλες περιοχές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κόσμου.

Σύμφωνα με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Λουσίντα Κρέιτον, η συμφωνία αποτελεί «ένα συμβιβασμό».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook