Aφήσαμε για λίγο στην άκρη τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -που εκτός από τη φήμη, έχουν και τη χάρη- και πιάσαμε μερικές από τις πιο ιδιαίτερες πόλεις που θα συναντήσει κανείς αν κινηθεί προς τα ανατολικά.

Βρότσλαβ, Πολωνία
\"\"

 

Το νοτιοδυτικό τμήμα της Πολωνίας με τη γοτθική αρχιτεκτονική της πόλη, το Βρότσλαβ, κατάφερε να δώσει έμπνευση στον Πικάσο αλλά και να χαρακτηριστεί ως η \”Βενετία της Πολωνίας\”. Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016 (μαζί με το Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία), θα γεμίσει το πρόγραμμά σου με διαφόρων ειδών πολιτιστικά δρώμενα στην καρδιά της πόλης, αλλά και με βόλτες στα πανέμορφα πάρκα της. Αποκορύφωμα… αξιοθέατου, ο Γιαπωνέζικος κήπος του Βρότσλαβ στο πάρκο \”Szczytnicki\” που δείχνει μπόλικη από τη μαγεία της φύσης σε μια και μόνο \”δόση\” του. Τώρα για φαγητό: Αν δεν αντέχεις την αρκετά βαριά πολωνική κουζίνα, δοκίμασε τουλάχιστον το junk food της περιοχής, ένα είδος hot dog το οποίο σερβίρεται με μανιτάρια, τυρί και οποιοδήποτε υλικό θελήσεις.

\"\"
Λβιβ, Ουκρανία
\"\"

Η πόλη Lviv είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ουκρανίας, γεμάτη από κτίρια και εκκλησίες νεοκλασικής αρχιτεκτονικής σε στυλ ροκοκό, μπαρόκ, αναγεννησιακό και γοτθικό, τα οποία μάλιστα αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, από το 1998. Σίγουρα, όχι τυχαία, μιας και όσα δεν καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων θυμίζουν ακόμα τη μεγαλοπρέπεια της τότε εποχής. Το μυστήριο που αποπνέει ο αέρας της πόλης γίνεται μεγαλύτερο καθώς ανεβαίνεις στο ψηλό κάστρο της πόλης.

\"\"
Σαράγεβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη
\"\"

 

Μια πόλη που, σχεδόν πριν έναν αιώνα είχε φτάσει στο σημείο της απόλυτης καταστροφής, έχει βρει πλέον τον εαυτό της, αποτελώντας πλέον έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των ταξιδιωτών που δεν ακολουθούν τον δρόμο του mainstream στις διακοπές. Η πρωτεύουσα της χώρας, που περιβάλλεται από τις Διναρικές Άλπεις, διαθέτει αξιόλογη αρχιτεκτονική, θρησκευτική ιστορία αιώνων, αλλά και πολλά κτίρια να θυμίζουν το ένδοξο Οθωμανικό παρελθόν της. Μια από τις πιο διάσημες κατασκευές της πόλης είναι η Latin Bridge, στην οποία δολοφονήθηκε ο Αυστριακός αρχιδούκας Franz Ferdinand και αποτέλεσε αφορμή για να ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

\"\"
 
Λόκετ, Τσεχία
\"\"

 

Εκτός από την κυριολεκτικά παραμυθένια Πράγα με την καστρούπολή της, η Τσεχία διαθέτει ένα ακόμη πανέμορφο μέρος που αξίζει να επισκεφτείς, αν βρεθείς στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Όταν η ομίχλη υποχωρήσει από το τοπίο, μένει ξεκάθαρα η αυθεντικότητα της πόλης Λόκετ, η πανέμορφη πλατεία της, τα γραφικά σπιτάκια με τις πολύχρωμες στέγες και οι πεντακάθαρες και ταξιδιάρικες λίμνες της. Και, μπορεί η εκδρομή στο Loket (στους ταξιδιωτικούς  οδηγούς) να προτείνεται σαν μια ιδανική ημερήσια εκδρομή από το Κάρλοβι Βάρι, αλλά αν είσαι φαν των απόλυτα ήρεμων διακοπών, βρήκες τον παράδεισό σου.

\"\"
Μπρατισλάβα, Σλοβακία
\"\"

 

Μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ηπείρου, η Σλοβακία, δεν είναι μόνο μια οικονομική επιλογή διακοπών (ειδικά για τους λάτρεις του σκι τους χειμερινούς μήνες). Η πρωτεύουσά της, Μπρατισλάβα, με την παλιά πόλη Staré Mesto, το κάστρο (hrad) του 15ου αιώνα που φιλοξενεί μουσεία ιστορίας και μουσικής, το Εθνικό Θέατροκαθώς και την Εθνική Πινακοθήκη που στεγάζεται σε ένα ανάκτορο του 18ου αιώνα, είναι τα must see της πόλης που φημίζεται για τα λιθόστρωτα δρομάκια της και την μπαρόκ αρχιτεκτονική της.

Σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο τώρα, το Zdiar, ο μόνο ορεινός οικισμός που κατοικείται από τον 16ο αιώνα, με τα διακοσμημένα ξύλινα σπίτια, αλλά και το καταπράσινο Εθνικό Πάρκο Tatras ή Vysoke Tatry που βρίσκεται στη βόρεια Σλοβακία και ενδείκνυται για πεζοπορία, είναι δύο από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας.

\"\"
 
Ταλίν,  Εσθονία
\"\"

Η μοντέρνα και ρομαντική Εσθονία παίρνει σάρκα και οστά μέσα από το Ταλίν, μια πόλη που θυμίζει έντονα Σκανδιναβία, αν κρίνουμε από τις πεντακάθαρες συγκοινωνίες, τους φαρδείς δρόμους και τους ψηλόλιγνους (συνήθως ξανθούς) κατοίκους. Εκεί, το μεσαιωνικό με το μοντέρνο στοιχείο μπλέκεται όμορφα: Ουρανοξύστες, γραφικά σπιτάκια, ποδηλατόδρομοι, αρχαία καμπαναριά. Όλα τοποθετημένα με αρχιτεκτονικά άρτια ακρίβεια πάνω σε λιθόστρωτα σοκάκια με τους με τους αρτίστες να ζωγραφίζουν (πολλές φορές θα δεις το έργο τους στους τοίχους) και τα εστιατόρια να σε καλωσορίζουν με το προσωπικό τους ντυμένο παραδοσιακά.

\"\"

cosmo.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook