Επιστολή για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τη διαχείριση των απορριμμάτων έστειλε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ο ευρωπαίος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.

Στο στόχαστρο του επιτρόπου βρίσκονται οι 396 ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν στη χώρα, εκ των οποίων οι 78 είναι ακόμη ενεργές και οι 318 έχουν μεν κλείσει, αλλά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί για αυτές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήδη από το 2003, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να επιβληθεί πρόστιμο έως και 28 εκατ.ευρώ, καθώς και επιπλέον 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομες χωματερές. Επίσης, απειλή προστίμου υπάρχει και για την ταφή απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ χωρίς να προηγηθεί επεξεργασία τους.

«Είναι αδιανόητο να διατρέχετε κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων, που έχουν διατεθεί στη χώρα» σημειώνει ο κ.Χαν και αναφέρει πως έχουν δεσμευτεί 500 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

«Η επικίνδυνη κατάσταση με τις παράνομες χωματερές και η αποτυχία ορθής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για νέες υποδομές θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα και αποδοτικότητα της διοίκησης στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων» σημειώνει ο κ. Χαν.

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίζεται ο επίτροπος ως προς τη διάχυση των αρμοδιοτήτων στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. «Μέχρι στιγμής αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού, των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, καθώς και της απουσίας πολιτικής βούλησης για τη λήψη μέτρων» υπογραμμίζει.

«Η εμπλοκή τόσο πολλών φορέων οδηγεί σε περίπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργεί καθυστερήσεις» επισημαίνει ο επίτροπος, σχολιάζοντας ότι στη διαχείριση εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, οι περιφέρειες, οι δήμοι, αλλά και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Ο Γιοχάνες Χαν υπενθυμίζει στην επιστολή του ότι το καταληκτικό έτος υλοποίησης των κοινοτικών οδηγιών είναι το 2015, οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζει επίσης ότι για όλα τα έργα που αφορούν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων θα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις έως το τέλος του 2013.

Για τον λόγο αυτόν εξάλλου και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ.Σγουρός, τονίζει την ανάγκη να τρέξουν οι διαγωνισμοί για τα τέσσερα νέα ολοκληρωμένα εργοστάσια διαχείρισης, διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει. Παράλληλα προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί και για την αποκατάσταση των 11 ανεξέλεγκτων χωματερών που λειτουργούσαν στο Λεκανοπέδιο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

«Είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσετε ότι το θέμα των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι έχει εξέχουσα σημασία η σημερινή επικίνδυνη κατάσταση να μετατραπεί σε έναν ορθό και αποτελεσματικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Χαν.

Η κρισιμότητα του θέματος έχει γίνει πάντως σαφής στο Μαξίμου και είναι ενδεικτικό ότι για τον λόγο αυτόν προ ημερών ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον υφυπουργό Ανάπτυξης Κυριάκο Βιρβιδάκη ρόλο συντονιστή για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Στόχος είναι να τρέξουν τα προγράμματα κλεισίματος των παράνομων χωματερών και υλοποίησης των σύγχρονων έργων υποδομών για να αποφευχθούν και τα πρόστιμα.

Στο σήμα κινδύνου που εκπέμπει ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρθηκε ο κ. Σγουρός. «Όλα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χαν τα έχουμε θέσει από την πρώτη στιγμή και με κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση» τονίζει ο κ. Σγουρός προσθέτοντας: «Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε για ακόμη μία φορά. Εάν είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες εγκαίρως, σήμερα δεν θα κινούμασταν επί ξυρού ακμής».


in.gr