Οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα χρέη τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» των 48 δόσεων, ενώ όσοι έχουν χάσει μια ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνει μάλιστα «μάχη», ακόμη με την τρόικα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση όσοι έχουν εκπέσει από προηγούμενες έως και τις 31 Μαρτίου 2013, καθώς είναι δεδομένο ότι η δυνατότητα αυτή υπάρχει για όσους «έχασαν» ρύθμιση έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Οσον αφορά δε τους συνεπείς οφειλέτες που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους και δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων της νέας ρύθμισης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αν και παραδέχεται εμμέσως την «αδικία», υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη αλλαγή και μετάβαση στη νέα ρύθμιση, δηλαδή περισσότερες δόσεις σε αυτούς που εξοφλούν κανονικά τα χρέη τους, ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας μεγάλου δημοσιονομικού «κενού» φέτος, το οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να καλυφθεί με νέα εισπρακτικά μέτρα.

Το σίγουρο πάντως είναι, όπως επισήμανε, χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ότι οι οφειλέτες με χρέη έως και 5.000 ευρώ θα πληρώνουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα σε απεριόριστες δόσεις, ακόμη και άνω των 48, εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο, και χωρίς ελάχιστο ποσό καταβολής για κάθε δόση.

Δεν αποκλείεται μάλιστα και όσοι έχουν χρέη που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ να μπορούν να τα εξοφλήσουν σε περισσότερες από 48 δόσεις, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αποδεικνύεται αντικειμενικά η οικονομική τους αδυναμία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, το εν λόγω μέτρο δεν θα ισχύσει για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε έως και 48 δόσεις, έχοντας όμως τη δυνατότητα μείωσης των προσαυξήσεων έως και 50% στην περίπτωση που προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση της οφειλής τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε βέβαια ότι η εν λόγω εξαίρεση δεν θα ισχύει στις περιπτώσεις που οι επιτηδευματίες έχουν προχωρήσει σε παύση εργασιών, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αντιμετωπίζονται ως φυσικά πρόσωπα, όπως επίσης και ότι η μείωση των προσαυξήσεων θα ισχύει και για φυσικά πρόσωπα που εξοφλούν τα χρέη τους σε 48 δόσεις. Η ίδια ρύθμιση προβλέπεται και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Στα θετικά της νέας ρύθμισης περιλαμβάνεται και η αύξηση του ορίου άνω του οποίου θα ασκείται ποινική δίωξη, αφού, όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, εξετάζεται σοβαρά όπως από τις 5.000 ευρώ το όριο ανέβει στις 10.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, διευκρίνισε ότι για χρέη άνω των 75.000 ευρώ θα απαιτείται η σύνταξη από λογιστή έκθεσης οικονομικής φερεγγυότητας του οφειλέτη, η οποία θα συνυποβάλλεται μαζί με τη σχετική αίτηση στην εφορία, ενώ για χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα απαιτούνται εμπράγματες εγγυήσεις από τον οφειλέτη, μεταξύ των οποίων και η προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τα νέα χρέη, δηλαδή όσα δημιουργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, τότε η νέα ρύθμιση θα προβλέπει ότι πρέπει να εξοφληθούν σε 12 δόσεις.

Επισημαίνεται ότι από τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών το οικονομικό επιτελείο προσδοκά για φέτος έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook