Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17/04/2013 στο Δημαρχείο Ρεθύμνης σχετικά με την υλοποίηση του έργου του Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση με τίτλο «Προηγμένες e – υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη στους Μητροπολιτικούς Δήμους της Κρήτης» στην οποία συμμετείχε από πλευράς Δήμου Χανίων ο Γενικός Γραμματέας Γαβριήλ Κουρής, καθώς και η προϊσταμένη του Τμήματος Πληροφορικής κα. Σ. Πολυχρονάκη και η υπάλληλος του Τμήματος Προγραμματισμού κα. Ι. Νικολουζάκη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε από πλευράς του Τμήματος Πληροφορικής του Δήμου Ρεθύμνης – ως διαχειριστή του έργου – μια γενική παρουσίαση του τι το έργο περιλαμβάνει ενώ ακολούθως συζητήθηκαν τεχνικά θέματα που αφορούσαν στην υλοποίηση αυτού.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κουρής «το εν λόγω έργο αποτελεί εκπόνημα μεγάλης κλίμακας, στην υλοποίηση του οποίου προσδίδεται τεράστια σημασία καθόσον η εφαρμογή του συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς το στόχο της ριζικής αναμόρφωσης των ΟΤΑ σε ποικίλους τομείς, όπως για παράδειγμα σε θέματα διαδικασιών εξυπηρέτησης, υποδομών, συναλλαγών, στην παροχή διευρυμένων προϊόντων και υπηρεσιών και γενικότερα στην προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των Δήμων.

Η μεγάλη δε κλίμακα του έργου έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί στους τέσσερις μεγάλους δήμους της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα τους δήμους Ρεθύμνου (δήμο υλοποίησης), Χανίων, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου, στους οποίους και θα υπάρξει και ταυτόχρονη εγκατάσταση των νέων πληροφοριακών συστημάτων».

Βασικές συνιστώσες του εν λόγω καινοτόμου έργου αποτελούν:

α) Η ανάπτυξη ενός μοντέλου εφαρμογής για τη διαφάνεια την κοινωνική συμμετοχή, την εκπαίδευση και την επικοινωνία. Το μοντέλο εφαρμογής θα υλοποιηθεί μέσω μιας κοινής πλατφόρμας με λογισμικό εφαρμογών ανοικτού κώδικα και χρήση καινοτόμων τεχνολογιών αιχμής που θα αναπτυχθούν βάσει των αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

β) H κοινή πλατφόρμα θα αναπτυχθεί και θα εγκατασταθεί παράλληλα σε όλους τους συμμετέχοντες Δήμους. Στις περιπτώσεις των ειδικών απαιτήσεων λειτουργικότητας των Δήμων, οι εφαρμογές μπορούν να προσαρμοστούν βάσει των Υπηρεσιών παραμετροποίησης.

γ) Το λογισμικό που έχει προβλεφτεί θα έχει τη δυνατότητα πολλαπλής εγκατάστασης σε ένα κεντρικό CPU Room με τεχνολογίες εικονικοποίησης πόρων (Virtual machines) με στόχο την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού Δήμων.

δ) Συνολικά το εγχείρημα διασφαλίζει τον κεντρικό έλεγχο και αξιολόγηση, την απόκτηση της αναγκαίας τεχνογνωσίας, διευκολύνει την εξειδίκευση, την εξέλιξη, τη διαρκή αναβάθμιση, την επέκταση, σε μια αλυσίδα προστιθέμενης αξίας καθώς κάθε καλή πρακτική θα διαχέεται σε ολόκληρο το Δίκτυο των ΟΤΑ και θα αποτελεί κοινό πεδίο έρευνας και δημιουργίας καινοτομιών.

Το έργο «Προηγμένες e – υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη στους Μητροπολιτικούς Δήμους της Κρήτης» Προϋπολογισμού 356.716 € (με ΦΠΑ), είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας \”02 – ΤΠΕ και βελτίωση της ποιότητας ζωής\” του Ε.Π. \”Ψηφιακή Σύγκλιση\” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook