Στην βάσανο σκληρών ερωτήσεων ευρωβουλευτών για το κυπριακό μνημόνιο υπεβλήθη ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπήρξαν λάθη στην δανειακή σύμβαση. Αίσθηση προκάλεσε παρέμβαση του ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος έψεξε τους ευρωπαίους, επειδή δεν πίεσαν για την επανένωση της Κύπρου, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη μέσω στενότερων εμπορικών δεσμών με την Τουρκία.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαΐκου Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ολι Ρέν είπε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Κύπρο να προχωρήσει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Επισήμανε πως από τις εξελίξεις στην Κύπρο οι χώρες της Ευρώπης έχουν πάρει δύο μαθήματα: το ένα είναι η ανάγκη διασφάλισης των καταθετών και το δεύτερο η ανάγκη τραπεζικού ελέγχου, προκειμένου να αποτρέπονται τέτοιες κρίσεις.

Ο Ολι Ρέν δεσμεύθηκε ότι η Κομισιόν θα στηρίξει την Κύπρο όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά, τόσο με την αξιοποίηση των κοινοτικών διαθέσιμων πόρων, όσο και με την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Από την πλευρά τους οι ευρωβουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική στους εταίρους για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου. Ο Ζαν Πολ Γκοζ (ΕΛΚ, Γαλλία) δήλωσε ότι η φρικτή πολιτική επικοινωνίας του Eurogroup έπαιξε κεντρικό ρόλο στο όλο φιάσκο. Κατηγόρησε επίσης τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα και τις κυπριακές τράπεζες ότι ανέλαβαν πολύ μεγάλους κινδύνους.

Ο Χάνες Σβόμποντα (Σοσιαλιστές, Αυστρία) επέκρινε το Συμβούλιο και ιδιαίτερα τη Γερμανία για συμπεριφορά «σχεδόν αποικιοκρατική». Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαλύσει την τρόικα.

Ο Γκι Φέρχοφστατ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μάθουμε τι ακριβώς πήγε στραβά, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ, η τρόικα και ο πρόεδρος του Eurogroup έχουν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. Εάν δεν δοθούν αυτές οι απαντήσεις, τότε το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή, προσέθεσε ο κ. Φέρχοφστατ.

Αίσθηση προκάλεσε η θέση του Ντανιέλ Κον Μπεντί (Πράσινοι, Γαλλία), ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν επέμεινε στην επανένωση της Κύπρου, καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο σε τουρκικές επενδύσεις στο νησί.

in.gr