Περισσότερες από 5.000 γυναίκες συμμετέχουν ως ενάγουσες στη δίκη που ξεκίνησε για το σκάνδαλο των ακατάλληλα εμφυτευμάτων στήθους της γαλλικής εταιρείας Poly Implant Prothese.

Εκατοντάδες θύματα συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη σε ένα συνεδριακό κέντρο της νότιας Γαλλίας, το οποίο μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο δικαστήριο προκειμένου να χωρέσει τους παριστάμενους.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Ζαν-Κλοντ Μας είναι ένα από τα πέντε στελέχη που δικάζονται για απάτη -αντί για σιλικόνη για ιατρική χρήση, η Poly Implant Prothese χρησιμοποιούσε φθηνή, βιομηχανική σιλικόνη, η οποία διέρρευσε από τα εμφυτεύματα σε χιλιάδες περιπτώσεις.

Η σιλικόνη φαίνεται ότι δεν προκάλεσε σοβαρές επιπλοκές, ωστόσο η πλήρης αφαίρεσή της μετά τη ρήξη των εμφυτευμάτων αποδείχθηκε δύσκολη έως αδύνατη.

Τα ακατάλληλα εμφυτεύματα χρησιμοποιήθηκαν σε περισσότερες από 125.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, όπου οι επεμβάσεις αύξησης στήθους είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Στην Ελλάδα, τα εμφυτεύματα χρησιμοποιήθηκαν σε 40 γυναίκες, οι οποίες κλήθηκαν να τα αφαιρέσουν «αν εμφανιστεί πρόβλημα».

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση συνέστησε την προληπτική αφαίρεση των εμφυτευμάτων, κάτι που έγινε σε περίπου ένα τρίτο των περιπτώσεων. Στη Βρετανία, η κυβέρνηση άφησε την απόφαση στις ασθενείς και τους γιατρούς της, ενώ η Βενεζουέλα προσέφερε δωρεάν επεμβάσεις αφαίρεσης των εμφυτευμάτων.

Η Poly Implant Prothese έκλεισε λόγω του σκανδάλου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook