Χωρίς περιορισμούς ή συστάσεις για περαιτέρω έλεγχο στις πύλες εισόδου της Κίνας μπορούν (ακόμη) να ταξιδεύουν οι Έλληνες προς την ασιατική χώρα που έχει βρεθεί στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα λόγω της νέας γρίπης των πτηνών (Η7Ν9) που έχει ενσκήψει σε συγκεκριμένες περιοχές και η οποία ευθύνεται για 60 συνολικά κρούσματα, εκ των οποίων τα 16 ήταν θανατηφόρα.

Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συστήνει σε όσους μετακινούνται για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους προς την Κίνα να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουν την «ρίζα» του κακού, δηλαδή τα πάσης φύσεως πτηνά.

Ειδικότερα, συστήνεται:

– Καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, ιδίως πριν από το φαγητό και το κάπνισμα. Εναλλακτικά, εάν δεν είναι διαθέσιμο το νερό, είναι αναγκαία η χρήση αλκοολούχου διαλύματος για πλύσιμο χεριών.

– Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά τη διάρκεια του βήχα.

– Αποφυγή επίσκεψης σε υπαίθριες αγορές ζώων και πτηνών και επαφής με τυχόν ζωντανό ή νεκρό, άγριο ή ήμερο πτηνό, όπως και με επιφάνειες όπου έχει ακουμπήσει το πτηνό.

– Αποφυγή κατανάλωσης οποιασδήποτε τροφής ωμής ή μη επαρκώς μαγειρεμένης που περιέχει κρέας πουλερικού ή αυγό, διότι ο ιός της γρίπης καταστρέφεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

– Αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρουσιαστεί πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, πρέπει να αναβάλλεται η επιστροφή από την Κίνα μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων της γρίπης.

Τέλος, εάν τα συμπτώματα εμφανιστούν μετά την επιστροφή από την Κίνα, πάλι επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιδημιολόγοι συστήνουν στους ταξιδιώτες της Κίνας να παρακολουθούν την υγεία τους για τουλάχιστον δέκα ημέρες μετά την επιστροφή τους στην χώρα μας.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook