Ο Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού «Αετογιάννης» (www.Aetogiannis.gr) καλεσμένος των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού, Αρχαιοτήτων και Εξωτερικών της Αιγύπτου, θα λάβει μέρος στην παγκόσμια μουσική και χορευτική διοργάνωση που θα διεξαχθεί στις 19 με 27 Απριλίου σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια και αλλού, εκπροσωπώντας με τα εθνικά μας χρώματα το Ηράκλειο, την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα.

Το Φεστιβάλ έχει βαρύνουσα σημασία διότι συγκεντρώνονται εθνικές αποστολές από όλο τον πλανήτη και αποκτά έντονη διεθνή προβολή, οπότε αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την παρουσίαση του εθνικού μας πλούτου που δεν είναι άλλος από τις Τέχνες & τα Γράμματα.

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ αποφάσισαν να τιμήσουν τον Όμιλο “ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ” με τον τίτλο του τιμώμενου καλεσμένου (Guest of Honor) τοποθετώντας τον πρώτο στο επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή του και οργανώνοντας ειδικό αφιέρωμα στην ελληνική αποστολή. Τυπώθηκε ειδική αφίσα με θέμα την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα και από τα τέσσερα παράλληλα πολιτιστικά σεμινάρια – εργαστήρια που θα διεξαχθούν καθ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ το ένα είναι αφιερωμένο στη χώρα μας. Σε μια χώρα που , όπως τονίζουν οι Αιγύπτιοι διοργανωτές στο πολυσέλιδο έντυπο του Φεστιβάλ: “ ο Πολιτισμός της– ένας από τους σημαντικότερους του κόσμου- επηρέασε την ανθρώπινη Ιστορία και εξακολουθεί να επιδρά στα περισσότερα μέρη του πλανήτη…”

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου κ. Νίκος Γιαλιτάκης στην σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο Ηρακλείου δήλωσε: « Είναι μεγάλη Τιμή και χαρά για την πόλη μας που ένα ζωντανός και δυναμικός Οργανισμός όπως ο Όμιλος «Αετογιάννης», μας εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Εξάγουν τον Πολιτισμό μας με ποιότητα και συνέπεια και για αυτό είμαστε δίπλα τους»

Η ελληνική αποστολή στην οποία θα συμμετέχει και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Νεολαίας Ν. Ορεστιάδας «Οι Θράκες» θα δώσει παραστάσεις στα μεγαλύτερα Θέατρα και Πολιτιστικά – Συνεδριακά Κέντρα της Αιγύπτου, όπως η Όπερα του Καΐρου, το Cultural Palace Theater, το Citadel of Saladin κ.α. Επίσης, θα τιμηθούν Υπουργοί, Πρόεδροι Οργανισμών, επιστήμονες και καλλιτέχνες διεθνούς κύρους οι οποίοι προσέφεραν στη μελέτη και προώθηση του Λαϊκού Πολιτισμού. Τέλος εκτός από τα τέσσερα παράλληλα συνέδρια θα υπάρχει μόνιμη έκθεση της Λαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αιγύπτου και ολόκληρης της Αφρικής.

Ο Όμιλος επιστρέφει στη χώρα μας στις 28 Απριλίου και από τις 28 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου ξεκινά την προσπάθεια -έπειτα από προτροπή πολλών Ελλήνων, Τουρκοκρητών και Τούρκων παραγόντων- για τη σύσταση μιας ζωντανής βάσης του Ομίλου στην Κωνσταντινούπολη αλλά και τη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ Κρήτης και Πόλης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Κωνσταντινούπολη θα διδάσκεται ο Κρητικός Πολιτισμός, η μουσική, ο χορός μας, οι παραδόσεις μας και αντίστοιχα στην Κρήτη οι παραδόσεις και οι χοροί του Ελληνισμού της Πόλης. Με αφορμή αυτό, θα ξεκινήσει μια σειρά μετακινήσεων από και προς την Κρήτη και την Πόλη με πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ποιοτικά τουριστικό προσανατολισμό. Ο Όμιλος θα βρίσκεται έως τις 10 Μαΐου σε επαφές με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη και τους ελληνικούς και τουρκικούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς για τη διερεύνηση των συνθηκών υλοποίησης του σημαντικού αυτού σχεδίου.

Τις προσπάθειες του Ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό στηρίζουν με τον τρόπο τους ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης, η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ο Παγκρήτιος ΣύλλογοςΑιγυπτιωτών Ελλήνων, ο Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης, ο Σύλλογος Κωνσταντινοπουλιτών κ.α. Φορείς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook