Εδώ και λίγες ημέρες ο ίδιος και το επιτελείο του μαζί με την τρόικα αναζητούν μέτρα που θα προσθέσουν στον Προϋπολογισμό του 2011 το θηριώδες ποσό των 6 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να μειωθεί μέσα στο τρέχον έτος το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που το 2010 προσέγγισε το 10,6%.

Το νούμερο αυτό προκύπτει ως εξής: το 2010 το οικονομικό επιτελείο εκτίμησε (λάθος, για ακόμη μία φορά) ότι το έλλειμμα θα έκλεινε στο 9,4%. Τελικά άγγιξε το 10,6%. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Αν υπολογίσουμε και την υστέρηση των εσόδων στον Προϋπολογισμό του 2011 κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, τότε συνολικά θα πρέπει ο υπουργός των Οικονομικών να επιβάλει νέα μέτρα ύψους 5,5-6 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα προέλθουν είτε από περικοπές δαπανών είτε με αύξηση εσόδων.

Βέβαια σε αυτά τα μέτρα θα πρέπει να προστεθούν και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 23,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, τα οποία θα διερευνηθούν εξονυχιστικά κατά τις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας που φτάνουν τις επόμενες ώρες στην Αθήνα. Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν γύρω στις 15 Απριλίου.

Protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook