Τελευταία ενημέρωση 13.19

''Καζάνι'' που βράζει θυμίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης, κυρίως σε Λασίθι, Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Η αθέτηση της αρχικής συμφωνίας από γνωστή αλυσίδα Super Market, προκάλεσε την οργή των κτηνοτρόφων που μένουν επί ξύλου κρεμάμενοι εν όψη Πάσχα.

Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι από τα ''Κρητικά Μιτάτα'' - όπως κατείγγελαν - είχαν συνάψει συμφωνία με την αλυσίδα Μαρινόπουλος, για να προμηθεύσουν τα συγκεκριμένα Super Market με 15000 αρνιά!

Η τιμή που είχε συμφωνηθεί ήταν στα 6,40 το κιλό, με τιμή παραγωγού τα 5,65 ευρώ. Ενώ όλα ήταν έτοιμα για την επικύρωση της συμφωνίας, στέλεχος της εταιρείας ειδοποίησε τους παραγωγούς ότι η τιμή ήταν υψηλή και δε μπορούσε να δώσει περισσότερα από 4,5 ευρώ το κιλό για 1500 αρνιά και όχι 15 χιλιάδες.

Το γεγονός αυτό εξόργισε τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους, καθώς είχαν στηριχθεί σ' αυτή τη συμφωνία για το φετινό Πάσχα. ''Μια τέτοια εξέλιξη είναι καταστροφική για μας.

Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας'' λέει στο flashnews.gr o κ. Μπρόκος, πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Λασιθίου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οργισμένοι κτηνοτρόφοι απέκλεισαν το πρωί το super market της αλυσίδας στον Άγιο Νικόλαο.

Στο σημείο λίγο αργότερα έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (αστυνομικοί με συμβατικά οχήματα, τζιπ της ΕΛ.ΑΣ και μηχανές της ΔΙΑΣ), προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση - η οποία πάντως δεν ήταν εκτός...ελέγχου - και να διαπιστώσουν τις προθέσεις των κτηνοτρόφων.

Οι τελευταίοι, αποφάσισαν να μην κλείσουν την είσοδο του super market αλλά να ενημερώνουν τους καταναλωτές για το τι ακριβώς είχε συμβεί.

Τελικά μετά από μια περίπου ώρα, οι αστυνομικοί κάλεσαν του κτηνοτρόφους να αποχωρήσουν διαφορετικά θα έπρεπε να επέμβουν. Αυτό τόνισε στο flashnews.gr εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων. Έτσι έγινε, αφού η ομάδα των κτηνοτρόφων αποχώρησε από το σημείο.

Θέση για το θέμα και τις καταγγελίες του κτηνοτροφικού κόσμου πήρε η εταιρεία η οποία με ανακοίνωση της τονίζει:

«Η Μαρινόπουλος Α.Ε. σε συνέχεια της φημολογίας για αθέτηση συμφωνίας της με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, διευκρινίζει τα εξής:

• Η εταιρία μας ουδέποτε προέβη σε παραγγελία ποσότητας αμνοεριφίων από συγκεκριμένο συνεταιρισμό όπως αναφέρεται στον τοπικό τύπο ή δεσμεύθηκε γραπτώς για παραγγελία με συμφωνία που δεν τηρήθηκε

• Η μέχρι τώρα συνεργασία μας με τοπικούς προμηθευτές, περίπου 8, που προμηθεύονται τα προϊόντα τους από κτηνοτρόφους της Κρήτης είναι αγαστή και εκτενής, αφού περίπου το 50% της ντόπιας παραγωγής αμνοεριφίων διοχετεύεται στα 800 καταστήματα της Μαρινόπουλος ανά την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή της Μαρινόπουλος για να συμβάλλει καταλυτικά στην τοπική οικονομία της Κρήτης

• Οι όποιες διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή και τη δέσμευση της εταιρίας μας για χαμηλές τιμές, που ειδικά την περίοδο του Πάσχα είναι αναγκαιότητα και υποχρέωση όλων μας

• Συμπληρωματικά, μέσα από το δίκτυό της η Μαρινόπουλος διανέμει 173 επώνυμα προϊόντα και 21 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας Carrefour με προέλευση από την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, καταδεικνύοντας την προτίμησή της στα κρητικά προϊόντα

• Η Μαρινόπουλος έχει επιλέξει να συνεργάζεται με 52 κρητικές εταιρίες και παραγωγούς της περιοχής, προωθώντας σε κάθε γωνιά της χώρας τα πλούσια σε ποιότητα και ποικιλία προϊόντα της Κρήτης

Με βάσει τα ανωτέρω πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι παραγωγοί της Κρήτης θα επιδιώξουν τη συνέχεια της καλή μας συνεργασίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της υποστήριξης που τους παρέχει όλα αυτά τα χρόνια ο μεγαλύτερος λιανεμπορικός όμιλος της χώρας. Επισημαίνουμε δε ότι πρόθεσή μας είναι να στηρίζουμε την τοπική οικονομία της Κρήτης, διασφαλίζοντας όμως πρωτίστως το συμφέρον των πελατών μας.»

flashnews.gr