Θύματα άγριας επίθεσης έπεσαν πριν απο δύο χρόνια δημοσιογράφος και φωτογράφος του Βήματος κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ για την εργασία των μεταναστών στα χωράφια της Μανωλάδας. Σήμερα πέφτει ξανά φως με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο στις συνθήκες εργασίας στην περιοχή και στο γκέτο της ντροπής. Ο φωτορεπόρτερ Ιάκωβος Χατζησταύρου έφερε τραύματα και στο κεφάλι.

Ανατρέχοντας στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος διαβάζουμε όλο το ρεπορτάζ για όσα έγιναν εκείνο το βράδυ του 2011 στη Μανωλάδα: «Η μαφιόζικη επίθεση κατά των απεσταλμένων του «Βήματος», του δημοσιογράφου Γιώργου Πουλιόπουλου και του φωτορεπόρτερ Ιάκωβου Χατζησταύρου, που πραγματοποιούσαν ρεπορτάζ για τις συνθήκες εργασίας μεταναστών στα χωράφια της Μανωλάδας, καταδεικνύει ότι τα κυκλώματα εκμετάλλευσης μεταναστών στην περιοχή ζουν και βασιλεύουν και παρά την έκταση που έχουν πάρει οι καταγγελίες τα τελευταία χρόνια, τίποτε δεν έχει αλλάξει. Αντίθετα, παρεμποδίζεται η δημοσιογραφική έρευνα με μαφιόζικες μεθόδους, την ώρα που οι τοπικές αρχές παρακολουθούν ατάραχες.

Το πρωί της Τρίτης, οι δύο απεσταλμένοι του «Βήματος» εισήλθαν σε καταυλισμό όπου διαμένουν περίπου 400 βούλγαροι μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα. Ο δημοσιογράφος και ο φωτορεπόρτερ συνομιλούσαν με τους μετανάστες για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται στα χωράφια αλλά και διαβιώνουν στα παραπήγματα. Μάλιστα, ορισμένοι εκ των μεταναστών επιδίωξαν να συνομιλήσουν μαζί τους κάνοντας λόγο για άθλιες συνθήκες, μικρά μεροκάματα, ανασφάλιστη εργασία και δηλώνοντας τρομοκρατημένοι.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 15 Απριλίου, η Ασφάλεια Αττικής, συνέλαβε κύκλωμα Ρουμάνων το οποίο εξεβίαζε συμπατριώτες του να εργάζονται στα χωράφια της περιοχής υπό άθλιες συνθήκες, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα παραπήγματα όπου ζούσαν. Διόλου τυχαία η έρευνα ήταν από την Ασφάλεια Αττικής και όχι από τοπικές αρχές...

Την ώρα που δημοσιογράφος και φωτογράφος συνομιλούσαν με τους μετανάστες, ο κατά δήλωσή του, επιστάτης του καταυλισμού, επίσης Βούλγαρος, επενέβη και τους ζήτησε να αποχωρήσουν κάτι που όντως έγινε άμεσα. Ο Γιώργος Πουλιόπουλος και ο Ιάκωβος Χατζησταύρου επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο και ξεκίνησαν να φύγουν από τον καταυλισμό, όμως, ο επιστάτης άρχισε να πετάει πέτρες εναντίον τους φωνάζοντας «είστε κλέφτες».

Σε λίγες στιγμές, προφανώς ειδοποιημένα από τον επιστάτη, άγνωστα, ως τότε, άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητα και μηχανές άρχισαν να καταδιώκουν το αυτοκίνητο των δημοσιογράφων. Ενα τζιπ με οδηγό, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, τον κατά δήλωσή του ιδιοκτήτη του κτήματος – και του καταυλισμού – και μεγαλοπαραγωγό φράουλας στη Μανωλάδα, έπεσε με ταχύτητα επάνω στο αυτοκίνητο των δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών υλικών ζημιών σε αυτό και τον άμεσο κίνδυνο τραυματισμού τους.

Ο ίδιος ο παραγωγός και οι συνεργοί του, κατέβηκαν από τα αυτοκίνητά τους, άνοιξαν τις πόρτες του οχήματος των απεσταλμένων του «Βήματος», προπηλάκισαν τον Γιώργο Πουλιόπουλο και ξυλοκόπησαν τον Ιάκωβο Χατζησταύρου. Συγκεκριμένα, τον έριξαν στο έδαφος χτυπώντας τον με γροθιές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στο πρόσωπο και τη θραύση των γυαλιών μυωπίας που φορούσε, ενώ του απέσπασαν βιαίως τη φωτογραφική μηχανή του.Κρατούσε την κάρτα μνήμης


Ο δημοσιογράφος Γιώργος Πουλιόπουλος επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο, ανταποκριτή της «Ελευθεροτυπίας» στην Ηλεία, κ. Μάκη Νοδάρο, από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει για το περιστατικό την Αστυνομία της περιοχής. Σε λίγη ώρα, κι ενώ οι απεσταλμένοι του «Βήματος» βρίσκονταν εγκλωβισμένοι από τον μεγαλοπαραγωγό φράουλας και τους συνεργούς του, περιπολικό του αστυνομικού Τμήματος Βάρδας έφτασε στο σημείο. Μετά από παρέμβαση των αστυνομικών, επιστράφηκε η φωτογραφική μηχανή στον Ιάκωβο Χατζησταύρου, αλλά δίχως την κάρτα μνήμης όπου είχε καταγραφεί το ρεπορτάζ, την οποία ο μεγαλοπαραγωγός φράουλας επέστρεψε μόνο ώρες μετά, όταν διαπίστωσε ότι θα κατηγορηθεί και για κλοπή.

Ολοι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας, καθώς δημοσιογράφος και φωτογράφος εξέφρασαν την πρόθεση να υποβάλλουν μήνυση κατά του μεγαλοπαραγωγού. Πράγματι, υποβλήθηκε μήνυση εναντίον του για πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εξύβριση. Ο Ιάκωβος Χατζησταύρου μεταφέρθηκε με περιπολικό στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματιστεί από την επίθεση στη μύτη, στο αυτί και στο μάτι, όπου του τοποθετήθηκαν δύο ράμματα.

Κατέθεσε και μήνυση!


Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο κατά δήλωσή του ιδιοκτήτης του κτήματος, ανέφερε ότι θεώρησε τους δημοσιογράφους... «κλέφτες» γι' αυτό και τους επιτέθηκε με τους «μπράβους» του, παρότι είχαν κάνει γνωστή την ιδιότητά τους τόσο στον επιστάτη του καταυλισμού, όσο και στον ίδιο τον παραγωγό και στους συνεργούς του όταν τους έκλεισαν τον δρόμο. Τόνισε μάλιστα ότι ο χώρος, ο καταυλισμός δηλαδή των βούλγαρων μεταναστών, είναι «ιδιωτικός».

Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομικής Διοίκησης Νοτίου Ελλάδας, η οποία ζήτησε την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού από τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σχηματίστηκε δικογραφία για την υπόθεση, ενώ αναμενόταν να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για τον παραγωγό, καθώς υπήρξε εισαγγελλική εντολή για αυταπάγγελτη δίωξη εναντίον του.

Σε μία κίνηση αντιπερισπασμού όμως, ο μεγαλοπαραγωγός που επιτέθηκε στους απεσταλμένους του «Βήματος» κατέθεσε μήνυση, επικαλούμενος επίθεση των θυμάτων σε αυτόν και στους συνεργούς του(!), φθορά ξένης ιδιοκτησίας(!) και διάφορες πράξεις που, φυσικά, ήταν αναληθείς ως ισχυρισμοί. »

iefimerida.gr