Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου στην αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεωργίου Δεικτάκη , σύσκεψη εργασίας με θέμα τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και την ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών στην Κρήτη. Τη σύσκεψη συντόνισε η Προϊσταμένη της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας κα Ευροσύνη Τσαγκαράκη-Μαυράκη.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Σωτήρης Γεωργακόπουλος, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης κ. Κων/νος Αραβιάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ο κ. Τάσος Κουρουπάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο Δήμαρχος Αγ. Βασιλείου κ. Ιωάννης Πιπεράκης, Αντιδήμαρχοι, Προϊστάμενοι Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακών Ενοτήτων, Επικεφαλείς Εθελοντικών Ομάδων Περιφερειακών Ενοτήτων, Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Εκπρόσωπος της Γ.Α.Δ. Κρήτης, Εκπρόσωπος της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Εκπρόσωποι της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Διευθυντές ΔΕΔΔΗΕ Νομών Κρήτης, ο Γενικός Δ/ντής Δασών κ. Παρασύρης, και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Την έναρξη της σύσκεψης πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιος Δεικτάκης και στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: 
«Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, που βέβαια πρακτικά έχει ήδη αρχίσει για το νησί μας, σας καλωσορίζω όλους στην ημερίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών. Είναι αναγκαίο να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα και να μπορούμε να δημιουργούμε ένα δίκτυο άμεσης επέμβασης. 
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, εκπρόσωποι από το σύνολο των φορέων της Κρήτης που εμπλεκόμαστε σε αντιπυρικές δράσεις. Και αυτό γιατί για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την αποκατάσταση των συνεπειών, ο συντονισμός, η συνεργασία και η συνεννόηση μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές όπως η Κρήτη. 
Επιπλέον, στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι συνεργασίες μπορούν να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα εξοικονομώντας 
πόρους ». 
Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιος Δεικτάκης εξήρε το ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων που κάθε χρόνο προσφέρουν πάρα πολλά συνεργαζόμενοι με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τόνισε ότι, «βασική προϋπόθεση για τη λήψη συντονισμένων μέτρων και δράσεων, αποτελεί η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των φορέων που εμπλέκονται ανά δράση όπως αυτές καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις».
Στη συνέχεια σημείωσε πως, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σε αυτό το πλαίσιο θα δώσει και εφέτος μεγάλη βαρύτητα και θα αναλάβει τόσο το συντονιστικό της ρόλο όσο και το σύνολο των δράσεων που αφορούν στις Υπηρεσίες της, με έμφαση στις Δ/νσεις Δασών και Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Δεικτάκης δήλωσε ότι θα είναι ενεργά παρών μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατά την αντιπυρική περίοδο, και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι, με τη συνδρομή όλων, θα τα καταφέρουμε καλά και φέτος.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Σωτήρη Γεωργακόπουλου , του Περιφερειακού Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης κ. Κων/νου Αραβιάκη καθώς και όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη οι οποίοι και εξέφρασαν την αγωνία τους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου , ανέλυσαν τα προβλήματα και προχώρησαν στις προτάσεις τους καθορίσθηκαν δε παράμετροι συνεργασίας και συντονισμού στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας.
Κατά την λήξη της σύσκεψης όλοι συμφώνησαν ότι το σημαντικότερο όλων είναι η ύπαρξη συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η φετινή περίοδος επεσήμαναν πως είναι αρκετά δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών και της λειψυδρίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook