Με καταψήφιση του επίμαχου άρθρου 19 που επέτρεπε τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα στην ποντοπόρο ναυτιλία και τα σκάφη αναψυχής, αλλά υπερψήφιση της τροπολογίας για τη μεταβίβαση των στοιχείων των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών σε ελλαδικές, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί 12 άρθρων και της τροπολογίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν αποδέχθηκαν την τελική διατύπωση του αρμοδίου υπουργού, Κώστα Μουσουρούλη, για το άρθρο 19.

Οι βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν όλα τα άρθρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή τα καταψήφισαν.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν το προαναφερθέν άρθρο 19 και συμφώνησαν στις υπόλοιπες ρυθμίσεις.

]Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερψήφισαν μόνο τα άρθρα 1, 4 και 5, που αφορούν στη διάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς και τη νομική φύση του Λιμενικού Σώματος, καταψηφίζοντας τα υπόλοιπα, όπως και την τροπολογία για τις τράπεζες.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές που πλαισιώνουν τον πολιτικό φορέα της «Νέας Μέρας», υπερψήφισαν τα ίδια άρθρα, ενώ δήλωσαν «παρών» στα άρθρα 39, 43, 44 και 48 που αφορούν στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, τη στρατηγική ανάπτυξης του Εθνικού Λιμενικού Συστήματος, τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων, καταψηφίζοντας τα υπόλοιπα άρθρα και την τροπολογία.

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Λοβέρδος, πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», καταψήφισε το άρθρο 19 καθώς και το άρθρο 44 για τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και υπερψήφισε τις υπόλοιπες διατάξεις.

Μουσουρούλης: Θα επαναφέρω το άρθρο 19

Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή του να επαναφέρει το άρθρο 19 για τις ατομικές συμβάσεις των ναυτικών, με άλλη διατύπωση, εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο κ. Μουσουρούλης εξέφρασε τη δυσφορία του για την καταψήφισή του άρθρου, επιμένοντας πως θα ήταν ευεργετικό για την αύξηση των θέσεων εργασίας στη ναυτιλία και τονίζοντας πως πριν την κατάθεσή του είχε προβεί σε διαβουλεύσεις με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (που, ωστόσο, το καταψήφισαν), επιφέροντας μάλιστα και τρεις αλλαγές στη διατύπωσή του.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, έχουν ως εξής:

* Άρθρο 1 (διάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας): 176 υπέρ – 89 κατά – 3 «παρών».

* Άρθρο 4 (νομική φύση και αποστολή του Λιμενικού Σώματος): 176 υπέρ – 91 κατά – 1 «παρών».

* Άρθρο 5 (αποστολή του Λιμενικού Σώματος): 176 υπέρ – 91 κατά – 1 «παρών».

* Άρθρο 19 (ατομικές συμβάσεις εργασίας κατωτέρων πληρωμάτων): 116 υπέρ – 151 κατά – 1 «παρών».

* Άρθρο 20 (προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο ενεργών ναυτικών): 156 υπέρ – 111 κατά – 1 «παρών».

* Άρθρο 30 (καθορισμό της οργανικής σύνθεσης των επιβατηγών και επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων): 155 υπέρ – 111 κατά – 2 «παρών».

* Άρθρο 38 (τροποποίηση του ν. 2932/2001 για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές): 155 υπέρ – 111 κατά – 2 «παρών».

* Άρθρο 39 (στρατηγική ανάπτυξης του εθνικού λιμενικού συστήματος): 155 υπέρ – 110 κατά – 3 «παρών».

* Άρθρο 43 (δημοτικά λιμενικά ταμεία στη διαδικασία ανάπτυξης του λιμενικού συστήματος): 156 υπέρ – 109 κατά – 3 «παρών».

* Άρθρο 44 (Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων): 154 υπέρ – 111 κατά – 3 «παρών».

* Άρθρο 48 (προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων): 156 υπέρ – 109 κατά – 3 «παρών».

* Άρθρο 49 (σύσταση ανώνυμης εταιρείας για την παροχή πλοηγικών υπηρεσιών, αντί της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Ναυτιλίας): 156 υπέρ – 111 κατά – 1 «παρών».

* Τροπολογία για τη μεταβίβαση των στοιχείων των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών: 154 υπέρ – 113 κατά – 1 «παρών».

in.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook