Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ, να υποτιμήσει τη δραχμή και ενδεχομένως να επιστρέψει αργότερα στη νομισματική ένωση, επαναλαμβάνει με συνέντευξή του στο Open Europe ο Hans Werner Sinn, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo.

Η Ελλάδα ζει μία καταστροφή μέσα στο ευρώ, γιατί ο δρόμος προς την ανταγωνιστικότητα μέσω των περικοπών και της λιτότητας είναι πολύ μακρύς, προειδοποιεί ο Sinn.

Ακόμα και εάν μια χώρα βρεθεί στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, οι τιμές δεν θα πέσουν αρκετά, ενώ από την άλλη, η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να υποστεί την αύξηση τιμών που απαιτείται για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική (δηλαδή να γίνει 20% ακριβότερη), σημειώνει ο οικονομολόγος.

Θα ήταν πολύ καλύτερο για την Ελλάδα να τυπώσει δραχμές, με την υπόσχεση ότι αργότερα, θα επιστρέψει στην Ευρωζώνη. “Αντί να εισάγουν ντομάτες από την Ολλανδία, οι Έλληνες θα αγοράζουν τις δικές τους. Θα είναι ο λιγότερο προβληματικός τρόπος για την ανάκαμψη. Αν και δεν θα είναι χωρίς προβλήματα”, σημειώνει ο Sinn.

Παραδέχεται βέβαια, ότι η προοπτική της εξόδου από το ευρώ θα προκαλέσει μία έξοδο κεφαλαίων ανάλογη με εκείνη που έζησε η Κύπρος. Όμως, μόλις εκδοθεί η δραχμή, όλα θα φτιάξουν, και τα κεφάλαια που βγήκαν στο εξωτερικό θα επιστρέψουν, οδηγώντας στην ανάκαμψη, σημειώνει. Η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ, να μπει στο \”νοσοκομείο\”, αλλά να έχει ένα \”εισιτήριο επιστροφής\”, όπως λέει.

Ο Sinn θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της κυπριακής κρίσης από τους Ευρωπαίους ήταν η σωστή και προβλέπει ότι το κυπριακό κούρεμα των καταθέσεων θα λειτουργήσει σαν πρότυπο και για άλλες χώρες.

Και κάνει λόγο για αλλαγή στη στάση της Γερμανίας, η οποία πυροδοτήθηκε από την απόφαση του περασμένου καλοκαιριού για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM. Οι Γερμανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν για να σώζονται οι καταθέτες των ξένων τραπεζών και πολύ περισσότερο οι Ρώσοι ολιγάρχες, είπε.

Τέλος, ο Sinn απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η Γερμανία ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του ευρώ. Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ξεχνάνε τι συνέβη με τη δημιουργία του κοινού νομίσματος, όταν υπήρξε ροή κεφαλαίων προς το Νότο, ελάχιστες επενδύσεις στη Γερμανία, πολύ μεγάλη ανεργία και χαμηλή ανάπτυξη στη χώρα, τονίζει. “Η Γερμανία έζησε τη δική της κρίση του ευρώ”. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, οι Γερμανοί έχασαν τα κεκτημένα τους, και αυτό οδήγησε στην ανταγωνιστικότητα

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook