Έντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η αιματηρή επίθεση εναντίον των αλλοδαπών εργατών γης στις καλλιέργειες φράουλας στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας από τους επιστάτες της επιχείρησης.

Όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία που σχηματίζεται αφορά σε κακουργηματικά αδικήματα, ενώ για τον επιχειρηματία-καλλιεργητή φράουλας, έναν 57χρονο, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Οι τρεις επιστάτες, 39, 27 και 21 ετών, αναζητούνται, ενώ ένας από αυτούς έχει παρελθόν με παρόμοια βίαιη ενέργεια σε βάρος αλλοδαπού, στην ίδια περιοχή.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο, ο 27χρονος μαζί με έναν ακόμη Έλληνα, ο οποίος δεν συμμετείχε στα χτεσινά επεισόδια, είχε διαπληκτιστεί και πάλι με αλλοδαπούς εργάτες γιατί δεν τους πλήρωναν. Όταν ένας Αιγύπτιος εργάτης προσπάθησε να σταματήσει το αυτοκίνητο, με το οποίο επιχείρησαν να φύγουν, οι δύο Έλληνες έκλεισαν το παράθυρο πιάνοντας το χέρι του μετανάστη και τον έσυραν για αρκετή απόσταση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί το δικαστήριο.

Στον χώρο του περιστατικού οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγιο, πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων, δεκαπέντε σιδερένιους σωλήνες και δώδεκα αυτοσχέδια ρόπαλα.

Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι από τους συνολικά επτά αλλοδαπούς, οι οποίοι παραμένουν νοσηλευόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο ζωής.

Για όλες τις αστυνομικές ενέργειες και την εξέλιξη των περιστατικών ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.

Την προανάκριση και τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Αμαλιάδας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας.

Σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες της αστυνομίας, ο κ. Παρθένης ανακοίνωσε ότι με την ψήφιση πριν από εννέα ημέρες του νέου νόμου του υπουργείου Εργασίας δίνονται πλέον αρμοδιότητες για την ανασφάλιστη εργασία και στην Οικονομική Αστυνομία της ΕΛΑΣ. Αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, που εκκρεμεί, θα ξεκινήσουν συστηματικοί έλεγχοι σε ολόκληρη την επικράτεια για το ζήτημα αυτό.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ ανέφερε: «Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι τόσο η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας είναι αποφασισμένη να πατάξει τέτοιου είδους φαινόμενα εκμετάλλευσης αλλοδαπών, τα οποία προσβάλλουν τον πολιτισμό της χώρας μας».

Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία σύλληψη παράνομου μετανάστη, μετά το αιματηρό περιστατικό.

Στην Ηλεία ο Νίκος Δένδιας

Στην Ηλεία μεταβαίνει ο υπουργός Δημοσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες σχετικά με την αιματηρή επίθεση κατά αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα.

Ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί στις 8 το πρωί στο αστυνομικό τμήμα Βάρδας Ηλείας, το οποίο διενεργεί την προανάκριση για την υπόθεση.

Τον υπουργό θα συνοδεύουν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Γιάννης Δικόπουλος και οι διευθυντές της Οικονομικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

«Στην Ελληνική Δημοκρατία σήμερα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή και χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως και η διαβίωσή τους σε απαράδεκτες συνθήκες. Πόσω μάλλον η απόπειρα δολοφονίας τους», διεμήνυσε χθες ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, διέταξε την κατά προτεραιότητα έρευνα για την απόδοση ευθυνών σχετικά με την επίθεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook