Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983. 
Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ\’ όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, πραγματοποιήθηκε μια πολύ όμορφη συζήτηση την Πέμπτη το απόγευμα, μεταξύ του Δρ. Γκάρεθ Όουενς, Γλωσσολόγου στο ΤΕΙ Κρήτης και σπουδαστών του τμήματος «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» ΙΕΚ Ηρακλείου, που έχει έδρα στις Μοίρες του Δήμου Φαιστού. 
Ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές, που σπουδάζουν, αλλά και εργάζονται στο κομμάτι διατήρησης του πολιτισμού και της Κληρονομίας μας, παρουσιάζοντας στοιχεία της έρευνα του σχετικά με την ανάγνωση του Δίσκου της Φαιστού. Η συνάντηση αυτή έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια του πολιτισμού μέσα από μια ανοιχτή και φιλική συζήτηση που ακολούθησε.
Η συζήτηση που ήταν αφιερωμένη στον Γλωσσικό Πολιτισμό και ιδιαίτερα εκείνο της ιστορικής περιόδου των Μινωικών χρόνων, περιστράφηκε γύρω από την Ανάγνωση του Δίσκου της Φαιστού, σύμφωνα με την έρευνα του Δρ. Γκάρεθ Όουενς, κάτι που έδειξε να ενδιαφέρει τους σπουδαστές που συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση, θέλοντας να μάθουν περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του τόπου μας. 
Να σημειώσουμε ότι παρόμοια εκδήλωση, από τον καθηγητή, με τίτλο: «Μιλάτε μινωικά;» είχε πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολύκεντρου του Δήμου Φαιστού στις Μοίρες στις 30 Ιανουαρίου 2013 (ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών-προστάτες των Γραμμάτων). 
Ολοκληρώνοντας η συζήτηση, οποία κράτησε σχεδόν δύο ώρες, οι Σπουδαστές έδειξαν ενθουσιασμένοι από τις απαντήσεις που πήραν, ενώ έδωσαν την υπόσχεση να συναντηθούν ή και να συνεργαστούν ξανά στο μέλλον με τον Δρ. Γκάρεθ Όουενς, ο οποίος τους δώρισε δυο βιβλία, στην προσπάθεια που καταβάλουν και τα οποία θα βοηθήσουν πολύ στις σπουδές τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook