Ολοκληρώθηκε, ύστερα από συζήτηση δυο ημερών και μια ταραχώδη νύχτα στην Εθνοσυνέλευση που λίγο έλειψε να καταλήξει σε συμπλοκή, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που επιτρέπει το γάμο ομοφυλοφίλων.

Σουρεαλιστικές σκηνές εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην Εθνοσυνέλευση, καθώς λίγο έλειψε οι βουλευτές να πιαστούν στα χέρια.

Βουλευτές του δεξιού UMP, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, οργισμένοι από ένα μορφασμό ενός συνεργάτη του υπουργού Δικαιοσύνης -όπως είπαν αργότερα- πλησίασαν τα έδρανα της κυβέρνησης φωνάζοντας «έξω, έξω».

Δικαστικοί κλητήρες και ο υπουργός Αλέν Βινταλίς μπήκαν ανάμεσά τους για να τους χωρίσουν.

«Είμαι 30 χρόνια στην Εθνοσυνέλευση και αυτό δεν το έχω ξαναδεί» δήλωσε ο Βινταλίς, ενώ ο πρόεδρος του Σώματος Κλοντ Μπαρτολόν (PS) καταδίκασε το επεισόδιο.

«Έπεσαν και μερικές γροθιές» είπε ο σοσιαλιστής βουλευτής Μπερνάρ Ρομάν, λέγοντας ότι μια από αυτές δέχθηκε μια δικαστική κλητήρας.

Το UMP έχει ήδη δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η συζήτηση, η οποία άρχισε την Τετάρτη ύστερα από μια πρώτη εξέταση του κειμένου από τους βουλευτές και την ελαφρώς τροποποιημένη έγκρισή του από τη Γερουσία, ολοκληρώθηκε στις 07:35 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής.

Η ολοκλήρωση της συζήτησης ανοίγει το δρόμο για την τελική ψηφοφορία, την Τρίτη.

in.gr