Το πρόβλημα

Για πολλές γυναίκες, η γέννηση ενός παιδιού είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους, αλλά μπορεί να αλλάξει το σώμα χωρίς η δίαιτα και η γυμναστική να μπορούν να προσφέρουν τίποτα.

Η Πλαστική Χειρουργική μπορεί να βοηθήσει: η κοιλιοπλαστική για την χαλάρωση και τις ραγάδες της κοιλιάς, η λιποαναρρόφηση για τα «ψωμάκια» στην περιφέρεια και τους γοφούς, η ανόρθωση και η αύξηση του στήθους για την πτώση και το «άδειασμα» του στήθους (mommy makeover).

Περίπου 325,000 τέτοιες επεμβάσεις έγιναν το 2006 στις ΗΠΑ σε γυναίκες 20-39 ετών. Η αύξηση, η ανόρθωση του στήθους και η κοιλιοπλαστική ήταν οι πιο συνήθεις συνήθως σε μητέρες που γέννησαν δίδυμα ή ήταν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η αντιμετώπιση

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, εμφανίζεται λίπος στην μέση και τους γοφούς, το στήθος, η κοιλιά και οι μύες του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος χαλαρώνουν. Εμφανίζονται ραγάδες οι οποίες αρχικά είναι κόκκινες και στην συνέχεια ασπρίζουν.

Η ουλή της καισαρικής τομής πολλές φορές είναι δύσμορφη και καμιά γυμναστική ή δίαιτα, κρέμα ή αλοιφή δεν μπορούν να βοηθήσουν.

Η κοιλιοπλαστική αφαιρεί την «περίσσεια» του δέρματος κάτω από τον ομφαλό, συσφίγγει τους μύες του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος από το ύψος της ξιφοειδούς απόφυσης μέχρι το περίνεο και βελτιώνει τις ουλές μετά την εγκυμοσύνη.

Άλλο ένα κοινό πρόβλημα μετά την εγκυμοσύνη είναι η χαλάρωση και η πτώση του στήθους λόγω των αυξομειώσεων του βάρους και των ορμονικών διαταραχών. Η Πλαστική Χειρουργική μπορεί να βοηθήσει δίνοντας μια πιο φυσική και νεανική εμφάνιση: η αύξηση με ενθέματα σιλικόνης θα «γεμίσει» το στήθος και η ανόρθωση θα αποκαταστήσει την πτώση ανασηκώνοντας τους μαστούς.

Κατά την διάρκεια του τοκετού, η επιβάρυνση των γεννητικών οργάνων έχει ως αποτέλεσμα μια μη φυσιολογική και ελκυστική εμφάνιση.

Η Πλαστική Χειρουργική μπορεί να βοηθήσει, αφαιρώντας την περίσσεια του ιστού και αποκαθιστώντας την εμφάνιση με την αιδοιοπλαστική (labial surgery or labioplasty or labial reduction or vaginal tightening or vaginoplasty).

Είναι δυνατόν επίσης να συνδυαστούν περισσότερες από μια επεμβάσεις προκειμένου να μειωθούν ο χρόνος ανάρρωσης και τα έξοδα. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με ασφάλεια χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο σε σχέση με εκείνες που γίνονται ξεχωριστά.

Είναι τέλος, προτιμότερο να τελειώσει μια γυναίκα με τις εγκυμοσύνες της και να περιμένει 6-12 μήνες μετά, προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση Πλαστικής Χειρουργικής.

medicaltime.gr / Ιωάννης Λιαπάκης, Πλαστικός Χειρουργός

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook